Bekijk hier de e-mail via uw webbrowser

Naar een uitzonderlijk normaal 2022!

De bevoorradingszekerheid en een betaalbare energiefactuur zijn cruciaal voor CD&V

In de energietransitie zijn voor CD&V de bevoorradingszekerheid en de betaalbaarheid van de energiefactuur cruciaal. De energiefactuur moet betaalbaar zijn voor iedereen. Het federaal parlement en de regering namen de afgelopen weken belangrijke stappen voor een betaalbare energiefactuur. Door de vervanging van de federale heffing door één bijzonder accijns zal de overheid de factuur in de toekomst beter onder controle houden. Zo kan de regering grote prijsstijgingen tegengaan. Deze hervorming legt de basis voor een energienorm, waarmee de overheid de concurrentie- en koopkracht in vergelijking met onze buurlanden beter kan garanderen. Tot slot werd ook het sociaal tarief verlengd en verder uitgebreid en zorgen we voor een éénmalige korting van 80 euro op de energiefactuur van 1 miljoen kwetsbare Belgische gezinnen. Ik pleit al jaren voor de invoering van een energienorm. Ik ben dan ook tevreden dat collega Van Peteghem dit nu ook invoert. Ook de middenklasse krijgt het lastig om de energiefactuur te betalen. Dit mogen we niet negeren. Ook voor hen moeten we kijken naar maatregelen. Lees of bekijk via deze link mijn volledige tussenkomst tijdens de plenaire vergadering van 23 december over de kernuitstap. 
 

2 miljoen subsidies voor heraanleg Oude Vest!

Fantastisch nieuws, de Vlaamse regering geeft financiële steun aan Dendermonde in het kader van "veerkrachtige steden na corona"! De participatieve aanpak en het duurzaam en innovatief ontwerp voor de Oude Vest worden beloond door Stedenbeleid Vlaanderen met 2.047.314 euro. Een grote dankjewel aan alle meedenkers en meedoeners voor jullie inzet! Samen bouwen we aan het Dendermonde van morgen. Lees hier meer over de herinrichting van de Oude Vest. 

EU geeft groen licht voor verlenging btw-verlaging
voor sloop en heropbouw

Sinds 1 januari 2021 is het verlaagd btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw van woningen uitgebreid naar het hele Belgische grondgebied. Deze relancemaatregel, waar ik via mijn wetsvoorstel voor ijverde, geeft een extra broodnodige stimulans aan onze economie tijdens deze coronacrisis. Bovendien is het ook positief voor de portemonnee van elke Belg met een baksteen in de maag en heeft het een positief effect voor het klimaat. De relancemaatregel loopt nog tot 31 december 2022, maar een verlenging dringt zich op. De Europese Raad voor Economische en Financiële Zaken gaf Minister Van Peteghem groen licht om de btw-verlaging te verlengen. Nu is het aan de regering om deze verlenging in te voeren.

1,2 miljoen subsidies voor nieuwe sportsite Grembergen!

Nog meer goed nieuws, de Vlaamse regering steunt sterke Dendermondse projecten! Voor de bouw van de nieuwe sporthal van Grembergen wordt 1.026.250 euro aan subsidies toegewezen. Ook voor de aanleg van het hockeyterrein worden 174.290 euro aan middelen toegekend. Een dikke pluim voor onze subsidiehunter! Lees hier meer over de bouw van de nieuwe sporthal van Grembergen.

Help mijn energieleverancier gaat failliet!

Door de hoogoplopende prijzen van gas en elektriciteit raken energieleveranciers, gezinnen en bedrijven in de problemen. Onlangs dienden meer dan 70.000 klanten, waarvan 26.000 via de groepsaankoop van de Provincie Oost-Vlaanderen, een nieuwe leverancier te zoeken na het faillissement van de Vlaamse Energieleverancier. Burgers en bedrijven stellen hun hoop in de overheid om prijsstijgingen aan te pakken. Samen met Oost-Vlaams gedeputeerde Leentje Grillaert en Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne wil ik jou via deze link informeren over wat je moet doen wanneer jouw leverancier failliet gaat en hoe CD&V nieuwe faillissementen in de energiesector wil voorkomen. 

Telecomoperatoren worden klantvriendelijker

Ben jij die lange wachttijden ook beu als je belt met jouw telecomoperator? Enkele maatregelen uit mijn wetsvoorstel werden overgenomen in het wetsontwerp van de Minister van Telecom. Zo worden telefonische wachttijden beperkt tot maximum 2,5 minuten. Krijg je geen antwoord? Laat je gegevens achter en de operator belt je gratis ten laatste de volgende werkdag terug op. Verander je van internetprovider? Dan kan je binnenkort gewoon jouw mailadres behouden. Ook zullen de operatoren frauduleuze sms'en proactief kunnen screenen waardoor internetfraude (bv. phishing) sneller opgespoord en bestreden kan worden. Meer weten? Klik hier
 

Herinrichting voor woonwijk Elsbos

De voorbije jaren ontving ik meldingen over de opdruk van boomwortels en beschadiging van voetpaden in de woonwijk Elsbos. De stad kiest ervoor de 70 probleembomen te verwijderen en deze te vervangen door de aanplanting van nieuwe kleinere boomsoorten. Elsbos is een groene woonwijk, in de plannen voorzien we dan ook maximale vergroening en ontharding. Overbodige voetpaden worden verwijderd en omgevormd tot groene zones. Tot slot worden de onveilige verkeerssituaties in de wijk weggewerkt. Kom hier meer te weten over de planning en uitvoering van de werken. 

Groendaken als oplossing tegen de klimaatopwarming

Groendaken zijn een oplossing om de steden te beschermen tegen de klimaatopwarming. Met de stad Dendermonde geven we alvast het goede voorbeeld. Het wordt tijd dat de federale overheid ook maximaal inzet op groendaken voor haar gebouwen! Dankzij een goedgekeurde resolutie van de meerderheidspartijen wordt aan de regering gevraagd hier werk van te maken. #samenvooreenbeterklimaat
 

CD&V is voor een algemene vaccinatieplicht 

Als partij die zorg hoog in het vaandel draagt, kunnen we niet langer toekijken hoe onze zorgsector kraakt en zorg uitgesteld wordt. We moeten verantwoordelijkheid nemen. We moeten de vaccinatie verplichten uit respect voor de zorg, om de beschermingsgraad voor elk van ons te verhogen en ook niet-coronapatiënten hebben dringende zorg nodig. Lees hier het volledige  CD&V standpunt.

Projecten in beeld

Facebook Leen Dierick
Instagram Leen Dierick
Twitter Leen Dierick
YouTube-kanaal Leen Dierick
Website
E-mail
Copyright © Leen Dierick, All rights reserved.
1ste schepen Dendermonde en federaal parlementslid CD&V


Je kan mij contacteren via:
medewerkerleendierick@kamer.cdenv.be

Wil je uitschrijven op deze nieuwsbrief?
 Klik hier