Bekijk hier de e-mail via uw webbrowser

Ongeziene woekerwinsten aanpakken en
koopkracht middenklasse versterken

Miljoenen burgers maken zich grote zorgen en voelen dat hun koopkracht onder druk staat. De energiecrisis speelt hierin een grote rol. Het kan niet dat energieproducenten uitzonderlijk zeer hoge winsten boeken dankzij de torenhoge energiefactuur, en dat op kap van vele mensen die hun centen bij elkaar moeten sprokkelen om hun energiefactuur tijdig te kunnen betalen. Voor cd&v is het duidelijk: de ongeziene woekerwinsten moeten worden aangepakt zodat we met dat geld maatregelen kunnen nemen om de koopkracht van de middenklasse te versterken. De Nationale Bank stelt duidelijk dat het afromen van overwinsten in de energiesector zinvol en opportuun kan zijn.

Er liggen grote uitdagingen op tafel, de overwinsten aanpakken én tegelijkertijd onderhandelen met Engie Electrabel over de verlenging van twee kerncentrales. In beide dossiers moeten er dringend knopen doorgehakt worden. Het is nu echt tijd voor resultaten, Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).

Volaardebeek opnieuw opengelegd

De Volaardebeek in de Dendermondse wijk Keur is over een afstand van meer dan honderd meter opnieuw opengelegd. Dankzij de samenwerking tussen de stad Dendermonde, de Provincie Oost-Vlaanderen en Polder Vlassenbroek werd de waterloop opnieuw zichtbaar gemaakt. Een project dat volledig past binnen onze klimaatplannen. We zorgen voor stromend proper water, meer groen en meer leven in deze beek. Bedankt aan de betrokken actoren voor de fijne samenwerking en in het bijzonder aan gedeputeerde Leentje Grillaert. 

Meer afwijkingen van sluitingsdagen- en uren
toelaten voor de kleinhandel

De kleinhandel is het kloppend hart van onze steden en gemeenten. De opmars van e-commerce zet de kleinhandel echter zwaar onder druk. Webshops moeten bovendien geen rekening houden met de verplichte rustdag en gereguleerde sluitingsuren. Ik wil onze kleinhandel meer flexibiliteit geven door hen meer vrijheid te geven om de sluitingsdagen en -uren zelf te bepalen. Zo kunnen zij beter inspelen op de markttrends en bijzondere omstandigheden.

Concreet wil ik de duurtijd van de wekelijkse rustdag verkorten tot 3 maanden. Zo hoeft de kleinhandelaar niet langer gedurende 6 maanden eenzelfde wekelijkse rustdag aan te houden, wat vandaag wel het geval is.
Verder wil ik ervoor zorgen dat handelszaken meer afwijkingen kunnen aanvragen op de verplichte sluitingsuren en wekelijkse rustdag bij hun lokale besturen. Ik voorzie in mijn voorstel een verdubbeling van het aantal afwijkingen, van maximum van 15 naar 30 dagen per jaar. Lees hier meer over mijn wetgevend initiatief. 
 

Hoe gaan de mensen hun facturen kunnen blijven betalen?

Mensen hebben schrik als ze een factuur in de brievenbus of mailbox krijgen. Ga ik het nog kunnen betalen? Vaak worden er dan ook nog eens korte betaaltermijnen opgelegd van bv. 14 dagen. En als je niet tijdig betaalt, dan worden er extra kosten aangerekend en komen er aanmaningen van incassokantoren en gerechtsdeurwaarders bij.

Door te korte betaaltermijnen en hoge invorderingskosten duwen we mensen die al betalingsproblemen hebben nog meer in de problemen. Dit helpt niemand. We moeten de consument beschermen tegen een schuldenberg. Sinds 2019 heb ik hier al een wetsvoorstel over om deze problematiek aan te pakken. De regering zou tegen september 2022 met een ontwerp komen. Ik roep Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) om hier spoed achter te zetten. De financiële situatie van vele consumenten is danig verslecht, dat wachten geen optie meer is. 
 

Tettergazet viert sweet sixteen!

Haarbal, Kleine Moes, Rinocco en Roefel hebben een groot verjaardagsfeest achter de rug! Met trots kijk ik terug naar de oprichting van de Tettergazet in 2006, waar ik toen als kersvers schepen van jeugd mijn schouders onderzette. De Tettergazet is een driemaandelijkse kinderkrant voor 6- tot 12-jarigen waarin heel wat nieuws op kindermaat wordt verteld. Dit jaar vier ik samen met schepen Lien Verwaeren het zestienjarige bestaan ervan. 

Elektronisch betalen vanaf 1juli 2022
mogelijk bij elke onderneming

Geen cash bij de hand? Geen probleem! Vanaf 1 juli kan je in elke winkel, bij elke handelaar, bij een vrij beroep... kortom overal digitaal of elektronisch betalen. Ben je als onderneming nog niet overtuigd? De kostprijs per transactie op een bedrag van 20 euro bedraagt: €0,12 via Bancontact, €0,06 via Payconiq, €0,20 via kredietkaart en €0,30 via cash betaling. Met cash betalen is dus niet goedkoper voor de handelaar, volgens het onderzoek van UNIZO. Dit initiatief maakt deel uit van het fraudeplan van Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) en is gebaseerd op mijn wetsvoorstel uit 2019. Lees er hier alles over. 

Einde renovatie Huis van Winckel in zicht

Het einde van het restauratiedossier van Huis van Winckel komt dichter en dichter. In het najaar van 2022 volgt de officiële opening als kers op de taart. Huis van Winckel en CC Belgica zullen samen de cultuurtempel van Dendermonde worden. Ik kijk alvast uit naar de start van het nieuwe cultuurseizoen, hopelijk jullie ook! Hier alvast een voorproefje van de renovatie. 
Facebook Leen Dierick
Instagram Leen Dierick
Twitter Leen Dierick
YouTube-kanaal Leen Dierick
Website
E-mail
Copyright © Leen Dierick, All rights reserved.
1ste schepen Dendermonde en federaal parlementslid CD&V


Je kan mij contacteren via:
medewerkerleendierick@kamer.cdenv.be

Wil je uitschrijven op deze nieuwsbrief?
 Klik hier