Bekijk hier de e-mail via uw webbrowser
Beste lezer,

De zomer ligt al een tijdje achter ons. We staan aan de vooravond van de herfstvakantie. De voorbije maanden hebben we met z'n allen terug kunnen genieten van de kermis, de familiefeesten, de uitgestelde bijeenkomsten, de gezellige babbels en de warme knuffels! Het schooljaar kon normaal opstarten. Wat deed het deugd om elkaar terug te zien!

In Vlaanderen zijn de vaccinatiecijfers uitmuntend goed, met een vaccinatiegraad van +/- 90%. Zulke mooie resultaten zijn te danken aan de inzet van onnoemelijk veel vrijwilligers. In het vaccinatiecentrum van Dendermonde werkten maar liefst 598 mensen. 116.500 prikken werden er gegeven. Dat is in totaal goed voor 1300 uur aan de lopende band vaccineren. Ongelofelijk! Grote dank en bewondering voor de duizenden vrijwilligers die de handen uit de mouwen hebben gestoken in de verschillende vaccinatiecentra! Oprecht bedankt!

Vrijwillig engagement leidt tot mooie resultaten. Zo was ik vorige week onder de indruk van het resultaat van één van onze burgerparticipatieprojecten in Dendermonde, namelijk Trottoir Tomate. Dankzij de inzet van de buurt werden maar liefst 45 tegeltuintjes aangelegd. Een mooi initiatief dat we graag willen uitrollen in nog veel meer straten van Dendermonde en haar deelgemeenten. Geveltuintjes zijn niet alleen goed voor het klimaat, maar ze zijn ook heel mooi! Twee vliegen in één klap dus! 

De trend om meer te vergroenen en te ontharden willen we ook doortrekken op federaal niveau. Afgelopen woensdag hebben we nog een resolutie goedgekeurd in de commissie waarin we vragen aan de federale overheid om ook haar gebouwen maximaal te voorzien van groendaken.

Jaja, wie me volgt op Instagram, Twitter of Facebook heeft het al gemerkt. Het is al een zeer pittige periode geweest in het parlement, met tal van nieuwe initiatieven! Dat zal je in deze nieuwsbrief ook merken. Alles draait opnieuw op volle toeren. Dagen zijn letterlijk te kort. Af en toe moet je ook eens tijd nemen voor jezelf. Tijdens een workshop keramiek kom ik tot rust. Rond de pot draaien kon ik al, maar nu leer ik ook potten draaien ;-).

 

P.s. Jaja, je hebt het goed gezien! Mijn haarkleur en kapsel zijn helemaal veranderd! Ander kapsel, maar nog steeds één en al dezelfde Leen.

De energiefactuur swingt de pan uit!
Het 20-puntenplan pakt de hoge energieprijzen aan.

Het gespreksonderwerp van de voorbije weken zijn de sterk stijgende energieprijzen. Iedereen voelt die in zijn portemonnee, de lage inkomens uiteraard meer dan de hogere. Als CD&V zullen wij nooit tolereren dat mensen letterlijk in de kou komen te zitten. Daarom verlengt de regering het sociaal tarief voor mensen met een laag inkomen en de gezinnen met recht op een sociaal tarief elektriciteit krijgen daarboven een korting van 80 euro. Maar nog belangrijker zijn de structurele maatregelen. De verschillende federale heffingen op de energiefactuur worden in één accijns gebundeld. Dat levert de middenklasse, die niet kan genieten van de sociale tarieven, in 2022 een financieel voordeel op. Aan de accijns wordt tevens een cliquetsysteem gekoppeld, zodat de regering grote prijsschommelingen kan uitvlakken. Tegelijk zal de regering realiseren waarvoor CD&V al lang pleit: het invoeren van een energienorm. Die moet de energiekost in ons land vergelijken, met die in onze buurlanden en de niet te verantwoorden verschillen in energieprijzen corrigeren. Zo beschermen we de koopkracht van de gezinnen en de concurrentiekracht van onze bedrijven. CD&V heeft een 20-puntenplan klaar, lees het hier na.

Officieel startschot bovengrondse werken
nieuwe brandweerkazerne

Op woensdag 15 september 2021 werd de eerste betonnen balk gegoten, hiermee startten de echte bouwwerken aan de brandweerkazerne aan de Oude Vest. In het najaar van 2022 zal ons brandweerkorps zijn intrek kunnen nemen. Van daaruit wordt het hele grondgebied bediend en neemt het een centrale rol in de zonewerking van brandweerzone Oost. Een eigentijds gebouw waar duurzaamheid en veiligheid centraal staat! Bekijk via deze link hoe het gloednieuwe brandweercomplex er zal uitzien. 

Bankdiensten moeten voor iedereen toegankelijk
én betaalbaar zijn en blijven.

In heel wat dorpen verdwijnt de laatste bankautomaat en sluit het bankkantoor de deuren. Sinds 2008 is het aantal bankkantoren gehalveerd. De aankondiging van de vier grootbanken (Belfius, KBC, BNP Paribas Fortis en ING) om hun aantal geldautomaten te halveren, sloeg toen ook in als een bom. Banken hebben een verantwoordelijkheid om naast een digitale dienstverlening ook een fysieke dienstverlening te blijven voorzien. Want niet iedereen is mee op deze digitale snelweg. Iedereen moet toegang blijven hebben tot betaalbare en nabije bankdiensten. Het plan van de vier grootbanken volstaat niet. Samen met collega Steven Matheï heb ik een resolutie ingediend om de dienstverlening te garanderen.

Renovatie Basisschool De Schakel
in Baasrode


Als stad willen we kwaliteitsvol onderwijs aanbieden, daarom investeren we in kwalitatieve schoolinfrastructuur. Samen met schepen van onderwijs Martine Van Hauwermeiren zorg ik ervoor dat de gebouwen van De Schakel een broodnodige update krijgen. Het betonrot wordt aangepakt. Nieuwe ramen, gevelisolatie en nieuwe vloeren zullen de schoolgebouwen ook energiezuiniger maken.

CD&V wil noodlijn voor internetfraude

Samen met collega Steven Matheï wil ik ervoor zorgen dat jij veilig op het internet kan surfen. Vandaag de dag kent bijna iedereen wel iemand die het slachtoffer werd van internetfraude. Internetfraude kent vele vormen. Daarom hebben wij een resolutie klaar dat pleit voor een globale aanpak waarbij we preventie, sensibilisering, vervolging van daders en bescherming en begeleiding van slachtoffers centraal stellen. Eén voorstel is de invoering van een noodlijn, naar analogie van Card Stop, waar je 24 op 24 naar kan bellen om snel en tijdelijk jouw rekeningen te blokkeren. Lees hier al onze strijdpunten. 

Spoorlijn Lokeren-Dendermonde en
Sint-Niklaas - Mechelen blijven bestaan!

 

Er was heel wat bezorgdheid ontstaan na een gelekte nota van Infrabel over de mogelijke verdwijning van spoorlijnen 57 Dendermonde - Lokeren en 54 Sint-Niklaas - Mechelen. Toen ik dat vernam, heb ik als eerste een vraag ingediend bij de Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). Ik heb de minister duidelijk gemaakt dat deze plannen volstrekt onaanvaardbaar zijn! Gelukkig bevestigde de minister formeel dat de spoorlijnen deze legislatuur niet worden gesloten. Wat CD&V betreft, mogen ze ook na 2024 niet gesloten worden. Er moet net meer capaciteit komen zodat meer mensen het openbaar vervoer kunnen nemen. 

Kamer keurt uitbreiding
'Recht om vergeten te worden' goed!

Het kan ons allemaal overkomen. Opeens wordt je leven overkop gegooid omdat je de strijd moet aangaan met een chronische ziekte. Dat is op zich al erg. Maar het is nog erger! Dit heeft ook gevolgen voor het aangaan van een lening of voor het verkrijgen van een schuldsaldopremie. Vaak wordt een lening geweigerd of swingt de premie gewoon de pan uit. Zelfs als je de chronische ziekte hebt overwonnen. Ik heb goed nieuws! Een schuldsaldoverzeking bij een woonlening wordt met mijn aangenomen voorstel toegankelijk voor chronische zieken. Lees hier meer over de uitbreiding van het 'Recht om vergeten te worden.'

Nieuw lokaal dienstencentrum en
gemelde opvang in Oudegem

De nauwe samenwerking met VZW Parochiale Werken en de stad Dendermonde werd op dinsdag 13 oktober 2021 officieel gemaakt. Een nieuwe stap werd hiermee gezet in de realisatie van een nieuw lokaal dienstencentrum en gemelde opvang in Oudegem. Een win-win voor alle inwoners, voor de vzw én voor de vele verenigingen! Wat mag je verwachten? Dat lees je hier.

Varkenssector erkend tot sector in crisis tot en met april 2022


De Belgische varkenssector krijgt het al enige tijd zwaar te verduren. Het valt niet te onderschatten welke impact de situatie heeft op de mentale gezondheid van de varkensboeren en hun gezin. Meermaals heb ik aangedrongen om de sector meer ademruimte te geven. Extra ondersteunings-maatregelen zijn nodig om faillissementen te vermijden. Ik ben dan ook tevreden dat Minister van Landbouw David Clarinval (MR) op mijn vraag tegemoet komt en de varkenssector als sector in crisis verlengt tot en met april 2022. Lees er hier alles over. 
Facebook Leen Dierick
Instagram Leen Dierick
Twitter Leen Dierick
YouTube-kanaal Leen Dierick
Website
E-mail
Copyright © Leen Dierick, All rights reserved.
1ste schepen Dendermonde en federaal parlementslid CD&V


Je kan mij contacteren via:
medewerkerleendierick@kamer.cdenv.be

Wil je uitschrijven op deze nieuwsbrief?
 Klik hier