Bekijk hier de e-mail via uw webbrowser
Beste lezer,

September, de maand waarin alles na een deugddoende vakantie terug opstart. Na maanden thuis te zitten, waren onze kinderen zeer enthousiast om terug naar school te mogen gaan. Wie had dat ooit gedacht, dat kinderen school zouden missen? "Mondmasker mee?", "Handgel mee?", het zijn standaardzinnen geworden die we elke ochtend zeggen naast "Wees voorzichtig met de fiets!" en "Doe je best op school!". Het was ongetwijfeld voor de directie, de leerkrachten en het onderhoudspersoneel van de scholen een serieus gepuzzel om de lessen coronaproof te organiseren. Chapeau daarvoor!

We zijn nu eind oktober en de herfstvakantie staat voor de deur. Helaas stellen we vast dat Corona ons leven opnieuw zeer sterk beheerst. De besmettingscijfers zijn deze maand pijlsnel de lucht in geschoten. Het virus komt zeer dichtbij, akelig dichtbij. Iedereen kent wel iemand uit zijn omgeving die positief getest werd. Symptomen, in quarantaine, testen... het is een cyclus die velen reeds doorlopen hebben. 

Onze stad Dendermonde, Vlaanderen, België en Europa kleuren bloedrood. Ons zorgsysteem staat onder een hevige druk.  Als dat crasht, staan we voor een grote ramp. Straffe maatregelen dringen zich op. Er is geen keuze, hoe pijnlijk het ook is voor onze economie en voor verschillende sectoren. 

Velen hebben vanaf de eerste golf hard hun best gedaan om het virus klein te krijgen. Voor hen voelen de nieuwe strengere maatregelen aan als een uppercut. Voor die mensen heb ik veel begrip. De situatie is vandaag wat ze is en we moeten er ons van bewust zijn: als we nu geen maatregelen nemen en deze strikt naleven dan pakt het virus ons allemaal. Het virus verspreidt zich razendsnel.

Er is geen tijd om nog te discussiëren over de zin of onzin van maatregelen en of ze op tijd of te laat komen. We moeten terug massaal in ons kot blijven, onze sociale contacten drastisch verminderen en de afstands- en hygiëneregels maximaal naleven.

Wat mij betreft kunnen de maatregelen niet streng genoeg zijn en de boetes niet hoog genoeg voor zij die de regels overtreden. Ik word er moedeloos van. Ik word er kwaad van. Van mensen die de regels aan hun laars lappen. Maar laat ons gevoel niet overheersen door die enkelingen.

Vandaag moeten we er meer dan ooit voor elkaar zijn en elkaar steunen. Enkel samen, ook al is het vanop afstand, kunnen we deze crisis te baas. Doe met me mee! Neem je telefoon en bel eens naar die mensen waarvan je al een tijdje niets meer gehoord hebt, doe eens een boodschap voor je buurvrouw of -man, steun de lokale middenstand, bestel eens een take-away, geef een kleine attentie aan de leerkracht, de kinderopvang, het zorgpersoneel... . Geluk zit vaak in de kleine dingen en het geeft de mensen energie en voldoening. Een warme oproep, probeer elke dag iemand gelukkig te maken via een klein gebaar. Mensen gelukkig maken, maakt ook jou gelukkig. Doe jij mee? Wees er voor elkaar!

Hou het veilig en gezond! 

 
Samen bouwen we aan morgen! #Avanti
 
Eindelijk we hebben een nieuwe federale regering! In september kwam er een doorbraak na maanden allerlei formules te hebben uitgeprobeerd. Vandaag is de nieuwe regering al volop aan de slag. 7 partijen slaan de handen in elkaar en onderhandelden een ambitieus regeerakkoord dat goed is voor iedere Belg en voor onze economie. Het is een project dat niet alleen de huidige generatie maar ook de komende generaties van onze kinderen en kleinkinderen zal verbeteren.

Zelf mocht ik mee onderhandelen over de thema's energie en klimaat. Twee thema's die mij nauw aan het hart liggen. Ik ben best trots op wat we uiteindelijk beslist hebben. Ik heb dan ook met vuur mijn onderhandelde thema's verdedigd op het CD&V-toetredingscongres. Je kan mijn pleidooi hierboven herbekijken en via deze link de principes van het regeerakkoord nalezen waarover ik enthousiast ben.

Vanuit de commissies Economie en Energie zal ik de uitvoering van het regeerakkoord nauwgezet opvolgen. Ik zal helpen waar ik kan en kritisch zijn waar het nodig is.

6% BTW voor de afbraak en heropbouw van gebouwen

Heb je binnenkort bouwplannen? Dan heb ik misschien wel goed nieuws voor jou! Het principe van mijn wetsvoorstel, om de BTW van 21% naar 6% te verlagen over heel België voor de afbraak en heropbouw van gebouwen, werd opgenomen in het nieuwe federale regeerakkoord. Momenteel is de regering aan de slag met de uitwerking van de regelgeving rond het principe. Van zodra hier meer informatie over is, zal je dit kunnen lezen in mijn nieuwsbrief. Ook heel wat andere wetsvoorstellen van mij werden opgenomen in het regeerakkoord. Lees er hier meer over.

Nieuw lokaal dienstencentrum wordt place to be voor jong en oud!


Met een nieuw lokaal dienstencentrum en een kinderopvang samen op één site in deelgemeente Oudegem bouwen we aan een sterk sociaal netwerk tussen jong en oud. We bouwen aan een sterk sociaal netwerk via een buurtgericht hulp- en zorgaanbod en tal van leuke activiteiten in samenwerking met verenigingen, buurtbewoners...! Lees hier meer over het project.

Economische ronde door Oost-Vlaanderen

Samen met Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne en Oost-Vlaams gedeputeerde Leentje Grillaert bracht ik de afgelopen weken een bezoek aan enkele Oost-Vlaamse ondernemers. Hoe pakken zij de coronacrisis aan? Met welke uitdagingen worden zij vandaag en morgen geconfronteerd? Op deze vragen willen wij een antwoord krijgen. Met die input gaan we dan elk actief aan de slag op de verschillende beleidsniveaus. Samen met de lokale CD&V-afdeling brachten we reeds een bezoek aan ondernemers uit Kruibeke, Zottegem en Zele.

Urenlang aan de lijn om je telecomoperator te spreken?


Ik wil de telecomoperatoren klantvriendelijker maken door de wachttijden van hun telefonische helpdesk te beperken tot 2,5 minuten, jou de mogelijkheid te geven in- en uitgaande oproepen te blokkeren en jouw e-mailadres te behouden bij het veranderen van operator. Kom hier alles te weten over mijn wetsvoorstel.

Veilig fietsen en meer groen voor
Mechelse Poort en De Bruynkaai!

Het stadsbestuur heeft er jaren werk van gemaakt, maar vanaf nu wordt een concrete stap gezet om het zwarte verkeerskruispunt Mechelse Poort verkeersveiliger te maken en De Bruynkaai te vergroenen en ontharden. De Bruynkaai wordt een groene oase met speciale aandacht voor het versterken van de link met de Schelde, waar het aangenaam wordt om te wandelen en te vertoeven. Onder andere met de bouw van fiets- en voetgangerstunnels zal de verkeersdoorstroming en - veiligheid sterk verbeteren. Lees hier de plannen voor het kruispunt Mechelse Poort en hier voor De Bruynkaai.

Eerste steenlegging nieuwe gevangenis Dendermonde


De eerste steenlegging voor de nieuwe gevangenis in Dendermonde is een feit. Het dossier heeft lang aangesleept, maar we hebben het als stadsbestuur nooit losgelaten en zijn blijven samenwerken. De gevangenis zal plaats bieden aan 444 mannelijke gedetineerden en volledig klaar zijn tegen eind 2022. Ik wens iedereen te bedanken die aan dit dossier is blijven trekken en sleuren, met een speciale dank aan voormalig Minister van Justitie Koen Geens voor het blijvend vertrouwen in Dendermonde!

Mijn wetsvoorstel basisbankdienst goedgekeurd!

Ik kon het me eerlijk gezegd moeilijk voorstellen. Sommige ondernemers moeten een strijd leveren om een bankrekening te verkrijgen of te behouden. Het is nochtans een noodzaak en verplichting om te mogen ondernemen in België. Via mijn wetsvoorstel zorg ik ervoor dat elke ondernemer het recht krijgt een bankrekening te openen. Hoe gaat dat in zijn werk? Lees er hier alles over!

Burgerbudget verdeeld over vier winnende projecten


Als schepen van participatie vind ik het belangrijk dat inwoners van onze stad letterlijk mee kunnen bouwen aan onze stad van morgen. Met het digitaal inspraakplatform Denk mee(r) voor Dendermonde krijgen de inwoners de ruimte om hun ideeën in te dienen en te stemmen voor hun favoriete voorstel. Onlangs werd het burgerbudget ter waarde van 30.000 euro voor de eerste keer verdeeld. Van de in totaal zestig ingediende voorstellen werden uiteindelijk vier winnende projecten geselecteerd op basis van de 800 uitgebrachte stemmen, het algemeen belang van het idee en de eigen inbreng van de indiener(s). Wat en wie zijn de winnaars? Dat lees je hier!

Uniek samenwerkingsproject tussen scholen en stad
in kader van duurzaamheid

 

Het stadsbestuur en de politiezone Dendermonde willen hun wagenpark volop vergroenen. Afgeschreven voertuigen worden voortaan gratis geschonken aan de scholen Go Talent! Technisch Atheneum en Oscar Romerocollege voor de lessen mechanica/carrosserie en aan de Brandweerzone Oost voor het inoefenen van reddingsoperaties. Een uniek samenwerkingsproject waarmee we als stadbestuur een trendsetter willen worden.

Meer avontuurlijk speelplezier in Dendermonde


Het speelbos Robin Woet, op het einde van de Karel Eeckhoutstraat in deelgemeente Grembergen, werd uitgebreid met de gronden van de Vlaamse Waterweg die onder het beheer van de stad zijn gekomen. Vanaf nu kunnen kinderen zich uitleven op een evenwichtsparcours met klimtouwen en loopbalken, een echte burcht, wegwerpstammen, schietschijf, heksenketel... . Ook in de Ganzegavers werd een nieuw speeltuig geplaatst. Samen met schepen van jeugd Nele Cleemput zetten we een nieuwe stap voor een kindvriendelijk Dendermonde.
Facebook Leen Dierick
Instagram Leen Dierick
Twitter Leen Dierick
YouTube-kanaal Leen Dierick
Website
E-mail
Copyright © Leen Dierick, All rights reserved.
1ste schepen Dendermonde en federaal parlementslid CD&V


Je kan mij contacteren via:
medewerkerleendierick@kamer.cdenv.be

Wil je uitschrijven op deze nieuwsbrief?
 Klik hier