Bekijk hier de e-mail via uw webbrowser
Beste lezer,

Februari... de kortste maand van het jaar.
Qua weer was het een maand van extremen. Een koudegolf werd aangekondigd, maar om officieel te kunnen spreken van een koudegolf was het net nog enkele graden te warm. Toch was dit winterweer welkom. Het trok nog meer dan anders mensen aan om naar buiten te gaan. De slee werd vanonder het stof gehaald, en her en der was het zelfs mogelijk om te schaatsen. Jong en oud genoten van de winterse taferelen, mooie sneeuwfoto's werden gemaakt. Making memories... . Bij deze ook een welgemeende dikke merci aan onze strooidiensten voor het veilig houden van onze fietspaden en wegen!

Amper 7 dagen later braken we alweer een record: de warmste 21ste februari ooit! De ene week stonden we nog op het ijs, de week erna lopen we in een T-shirt rond en met een zonnebril op de neus. Het doet ons toch wel eens nadenken over de klimaatopwarming. Dat is niet iets ver van ons bed, we voelen het aan tal van zaken. Laat ons dit ernstig nemen en niet negeren.

Ook de zon trekt de mensen naar buiten. De eerste lentezon doet zo'n deugd! De natuur bloeit open, er werden bij ons zelfs 2 lammetjes geboren...  dat is pas echt lente! Lente... dat geeft hoop en energie! En dat kunnen we met zijn allen zo hard gebruiken.

We zitten nog altijd in de coronacrisis. We hadden allemaal gehoopt dat er terug wat versoepelingen zouden kunnen komen, maar de cijfers tonen ons de keiharde realiteit: het virus is nog steeds sterk aanwezig en we staan mogelijks voor een derde golf. We moeten ons verder aan de regels houden. En ja, dat is zeker nu het zo lang aansleept moeilijk en zelfs frustrerend als je beelden ziet waarop de regels niet gerespecteerd worden. Maar is dat een reden om allemaal 'foert' te zeggen? Ik vind van niet. Als het even moeilijk gaat, denk dan even terug aan de reden waarom we al die coronaregels moeten naleven: we doen dit om elkaar te beschermen, zeker de zwaksten in onze samenleving. Liever een beperking van mijn vrijheid, dan aan de zuurstoffles te liggen.

Laat ons nog even op onze tanden bijten, nog even doorzetten. Zodat kunnen we hopelijk allemaal samen van een mooie zomer genieten!

Hou het veilig en gezond! 

 

Voorzie minstens één geldautomaat per gemeente!


Bankautomaten en bankkantoren verdwijnen, er is minder persoonlijk contact met de bankbedienden en de kosten om uittreksels af te drukken en cash af te halen, nemen steeds maar toe... Dat zijn geen prettige vaststellingen. We willen de digitalisering in de bankensector niet stil zetten, maar ze omarmen en er vooral voor zorgen dat iedereen mee is. Daarom heb ik samen met CD&V collega Kamerlid Steven Matheï een resolutie uitgewerkt met een aantal concrete actiepunten om ervoor te zorgen dat banken en betaalautomaten voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn. Lees of bekijk hier de vijf speerpunten van de resolutie.

Volledige vernieuwing Scheldebrug van start in 2021


De Scheldebrug vormt een belangrijke verbinding tussen Grembergen en Dendermonde en heeft nood aan een grondige opfrisbeurt. De eigenaar, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van de Vlaamse Overheid, voorziet een totale make-over in 2021. Het verkeer zal tijdens de werken in beide richtingen mogelijk zijn. De fietsveiligheid zal maximaal gewaarborgd worden. In de week van 22 februari werden reeds enkele voorbereidende werken uitgevoerd. Kom hier alles te weten over de timing en hoe het verkeer over de brug zal verlopen tijdens de werken. 

Nieuwe betalingstermijnen voor overheden en ondernemers

Overheden en ondernemingen moeten sneller hun facturen betalen. Bij vele ondernemingen staat het financiële water aan de lippen door de coronacrisis. Met striktere betaalregels voor zowel overheden als bedrijven vermijden we bijkomende kasproblemen. Ik diende hiervoor een wetsvoorstel in dat de betalingstermijnen tussen ondernemingen vastlegt op 60 dagen en tussen overheden en ondernemingen op 30 dagen. Beide termijnen zijn inclusief verificatietermijn en zonder achterpoortjes. Lees hier alles over mijn wetsvoorstel. 

Het station van Schoonaarde zit in een volledig nieuw jasje

NMBS en stad Dendermonde investeerden meer dan 500.000 euro in de heropwaardering van het station van Schoonaarde. Het comfort van de treinreiziger wordt hiermee sterk verbeterd. Zo werd een nieuwe overdekte fietsenstalling geplaatst, goed voor een honderdtal staanplaatsen. De parking werd volledig heraangelegd en verhard. 6 van de 84 parkeerplaatsen werden ingericht voor reizigers met een beperkte mobiliteit. Tot slot, werd ook het stationsplein vernieuwd en een gescheiden riolering aangelegd voor de aanwezige woningen en het stationsgebouw. De aanplanting van het groen dient nog te gebeuren. Lees er hier meer over. 

Banken moeten de veerkracht van bedrijven steunen

Mijn mond viel open toen ik hoorde dat ondernemers soms worden gedwongen eerst het spaargeld van hun kinderen te nemen, voor ze uitstel van betaling kunnen krijgen. Totaal onaanvaardbaar! Banken moeten de veerkracht van bedrijven steunen, niet kraken. Ik uitte mijn bezorgdheden aan de Minister van Financiën Vincent Van Peteghem tijdens de plenaire vergadering. Lees of herbekijk hier mijn tussenkomst. 

Toeristische parel Sint-Alexiusbegijnhof
in hartje Dendermonde

De renovatie van de wegenis van het Begijnhof in Dendermonde loopt op zijn einde. Nieuwe bufferbekkens voor regenwater, riolering en wegverharding werden voorzien en aangelegd, met respect voor dit mooi werelderfgoed. Na 20 jaar achter de schermen te werken, konden we eindelijk starten op het terrein. De meeste werken zijn uitgevoerd, normaal moet alles klaar zijn dit voorjaar. De voortuintjes zullen ook nog voorzien worden van nieuwe beplanting. Van zodra corona het toelaat, zullen we hier ook een klein event organiseren zodat iedereen kan genieten van dit mooi stukje werelderfgoed!

Nieuw betalingsuitstel voor consumentenkredieten tot 31 maart 


Vele gezinnen ondervinden door de crisis financiële moeilijkheden. Niet alleen de afbetaling van een hypotheek, maar ook van 'kleinere' aankopen op krediet (zoals een auto of wasmachine) kunnen financieel zwaar doorwegen voor wie door de coronacrisis minder verdient. Het is cruciaal voor onze economie om deze mensen en hun koopkracht optimaal te beschermen. Bekijk hier de voorwaarden.

Openbare verlichting wordt ledverlichting


Volop wordt ingezet door het stadsbestuur om oude energieverslindende lampen te vervangen door led-lampen. Deze investering zorgt voor minder CO2-uitstoot, een lager energieverbruik, een lagere energiefactuur en een betere openbare veiligheid. Ondertussen werd sinds 2018 al een kleine 30% van de openbare verlichting verled. Tegen 2028 moeten alle lampen vervangen zijn. Bekijk via deze link het overzichtsplan welke straten in 2021 en 2022 zullen worden verled. 

5G veiling gepland in 2022


België moet een voortrekkersrol blijven spelen op vlak van technologische innovatie. Ik pleit ervoor dat het super snelle 5G-internet overal beschikbaar moet zijn in België, zowel in dun als dik bevolkte gebieden. Verder moet Minister De Sutter meer draagvlak zien te creëren voor het 5G netwerk door middel van campagnes op sociale media. Aan complottheorieën hebben we niets. 

Heb jij het al gezien? Kom zeker eens kijken
naar de Groene Dender!

De Groene Dender staat symbool voor participatie en stadsvernieuwing. Heel wat inwoners van Dendermonde hebben samengewerkt om deze groene en recreatieve long in hartje Dendermonde vorm te geven. Onlangs hebben de kunstenaars onze walvis van gerecycleerd afval geplaatst. Kom zeker eens kijken!

#samenmakenweDendermonde #dankjewelaandehelpers
Facebook Leen Dierick
Instagram Leen Dierick
Twitter Leen Dierick
YouTube-kanaal Leen Dierick
Website
E-mail
Copyright © Leen Dierick, All rights reserved.
1ste schepen Dendermonde en federaal parlementslid CD&V


Je kan mij contacteren via:
medewerkerleendierick@kamer.cdenv.be

Wil je uitschrijven op deze nieuwsbrief?
 Klik hier