Sinds 2016 kwamen bij de Economische Inspectie al 1.595 meldingen binnen van zogenaamde vriendschapsfraude, waarbij fraudeurs via het internet het vertrouwen winnen van mensen die op zoek zijn naar een vriend, partner of luisterend oor. De fraudeurs maakten tot de dag van vandaag een totaal bedrag buit van maar liefst 13,6 miljoen euro.”, signaleert Oost-Vlaams Kamerlid Leen Dierick (CD&V), die de cijfers opvroeg bij minister van Consumentenzaken, Nathalie Muylle (CD&V).

Bij vriendschapsfraude zoeken fraudeurs hun potentiële slachteroffers via het internet. Eens ze een vertrouwensband hebben opgebouwd, beginnen de oplichters geld te vragen om bijvoorbeeld naar België te kunnen reizen om je te ontmoeten of om de ziekenhuiskosten van het dochtertje te betalen. Nadat ze het geld hebben gekregen, laten ze niets meer van zich horen en blijkt dus dat de “vriend” nooit heeft bestaan.  “In 2019 kwamen er in totaal bijna 600 meldingen binnen van slachteroffers. In 273 gevallen werd het bedrag vermeld, dat gemiddeld 16.827 euro was. De vriendschapsfraudeurs maakten vorig jaar zelfs 4,6 miljoen euro buit.  En de bedragen zullen in werkelijkheid hoger liggen, aangezien niet elk slachteroffer het bedrag vermeldt of uit schaamte geen melding doet. Mensen willen ver gaan voor de liefde en dat weten oplichter ook, maar als het er allemaal te mooi uitziet om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Mensen zijn dus best op hun hoede” zegt Leen Dierick.

Uit de cijfers blijkt ook dat oplichters hun potentiële slachteroffers het vaakst via datingssites (31,9%) of via sociale media zoals Facebook (28,3%) zoeken, maar ze gebruiken ook e-mail (14,7%) of chat (6,5%) om met het slachtoffer in contact te komen.

Ter gelegenheid van Valentijnsdag 2019 heeft de FOD Economie de campagne via Facebook opnieuw leven ingeblazen en leverde deze 609.351 weergaven op. “Een duidelijk signaal dat mensen wakker liggen van deze vorm van fraude. Ze gaan opzoek naar informatie om zichzelf en hun omgeving er tegen te beschermen.”, concludeert Leen Dierick.

Ben je zelf slachtoffer van vriendschapsfraude, doe dan zeker een melding bij het Meldpunt. Zo kan je verhinderen dat de oplichters nog andere slachtoffers in de val lokken en krijg je ook informatie over de stappen die je nog kunt ondernemen en wie je daarbij kan helpen”, roept Dierick op.

Meer info:

Leen Dierick – 0478/42 80 00