Wat we allemaal vreesden, is op 24 februari 2022 helaas wel gebeurd: Rusland valt Oekraïne binnen. Dit is uiteraard in eerste instantie verschrikkelijk nieuws voor de inwoners van Oekraïne. Maar wie denkt dat dit een ver-van-mijn-bed issue is, heeft het grondig fout.

Wij gaan het allemaal voelen in onze portemonnee, onze koopkracht wordt aangetast. De olieprijzen schieten de hoogte in. De prijs van gas is vandaag met meer dan 30 procent gestegen. Net op een moment dat onze energiefactuur voor onze gezinnen en bedrijven al torenhoog is, komt de inval van Rusland in Oekraïne er nog eens bij.  

Deze regering heeft gelukkig begin deze maand al maatregelen genomen om de stijgende energiefactuur voor de gezinnen te verlichten. Denk maar aan de tijdelijke verlaging van het BTW tarief voor elektriciteit, de eenmalige verwarmingspremie, en het uitgebreid sociaal tarief. De genomen maatregelen zijn goed, maar de crisis in Oekraïne dwingt ons om verder te gaan en en we moeten dat snel doen.

Nog nooit is er zo een grote bezorgheid over de betaalbaarheid van onze energiefactuur geweest. Mensen hadden het gisteren al moeilijk om hun factuur te kunnen betalen…. Maar hoe gaan onze gezinnen en bedrijven morgen en overmorgen hun energiefactuur betalen als je weet dat vandaag de gasprijs met 30% is toegenomen? Dat is de vraag waar wij ons als CD&V zorgen over maken. Hoe gaan we hun koopkracht beschermen?

Het leven zal duurder worden, en het water staat al bij velen aan de lippen. De situatie is dus bijzonder alarmerend. Niets doen is geen optie. Er moeten snel structurele oplossingen komen.

 We weten dat er al verschillende structurele maatregelen op tafel hebben gelegen. Ik denk hierbij aan het voorstel om te werken met een omgekeerd cliquet systeem, een slimme btw-verlaging. Bij gasprijzen die exploderen is het voor CD&V  evident dat de piste om de BTW op gas tijdelijk te verlagen terug op tafel komt.

Dus laat ons geen tijd verliezen, en voer snel maatregelen in!