De energieprijzen zijn historisch hoog door de oorlog in Oekraine. Vele mensen hadden het moeilijk om hun energiefactuur te betalen. Deze federale regering heeft al verschillende maatregelen genomen om de hoge energieprijzen te drukken.

Op voorstel van onze Minister Van Peteghem werd de BTW op elektriciteit en gas al tijdelijk verlaagd naar 6%. Deze maatregel werd vorig weekend nog verlengd tot het einde van dit jaar. Voor de meest kwetsbaren werd het uitgebreide sociaal tarief opnieuw tijdelijk verlengd, een maatregel dat we ondersteunen.

Maar we mogen ook niet de mensen vergeten die hier geen recht op hebben, maar het wel moeilijk hebben. Want niet alle mensen verwarmen hun huis met elektriciteit of gas. Er zijn nog steeds gezinnen die nog verwarmen met huisbrandolie omdat er bijvoorbeeld geen gas in de straat ligt, en dat is zowel in Wallonie en in Vlaanderen nog het geval. Veel gezinnen die landelijk wonen zoals in West-Vlaanderen en Limburg verwarmen bijgevolg hun huis nog op huisbrandolie.

Ook de mensen die niet verwarmen op gas of elektriciteit moeten ondersteund worden, vinden wij met cd&v. Aangezien het niet mogelijk is om de BTW op huisbrandolie of propaan in bulk te verlagen, heeft deze regering naar een andere oplossing gezocht namelijk een premie van 225 euro.

Deze premie werd al enige tijd geleden aangekondigd, is dit weekend ook nog verhoogd, en werd vandaag eindelijk goedgekeurd door de plenaire vergaring van de Kamer.

Het is nu duidelijk hoe de rechthebbenden dit kunnen aanvragen. Deze premie moet helaas wel zelf aangevraagd worden, ofwel online ofwel via een aangetekend schrijven. Een automatische toekenning is jammer genoeg niet mogelijk.

Ik pleit er dan ook voor om een goede infocampagne te organiseren zodat iedereen op de hoogte is over deze premie.