Niet alleen de Harelbeekse traiteur, maar ook de getroffen scholen en ouders zijn niet te spreken over de late communicatie van minister van Landbouw Denis Ducarme. Die liet woensdagavond weten dat het cateringbedrijf Esthio vandaag toch niet mag leveren aan scholen. Tijdens het vragenuurtje in de Kamer donderdagnamiddag was er tevens kritiek te horen vanuit politieke hoek. CD&V Kamerlid Leen Dierick noemde de communicatie erger dan destijds met de Fipronilcrisis. “Het is een schoolvoorbeeld van hoe communicatie echt niet moet lopen.”, wierp het Oost-Vlaams Kamerlid Minister Ducarme voor de voeten. 

Ik kan er écht niet bij dat minister Ducarme pas zo laat besliste dat het bedrijf vandaag geen warme maaltijden mag leveren. Waarom kon de minister gisteren of 5 dagen eerder niet zeggen dat er nog resultaten achter waren? Daar heeft hij nooit van gesproken!”, klinkt het. Hij had dat volgens het CD&V Kamerlid meteen kunnen zeggen: er is groen licht onder voorbehoud dat alle testen negatief zijn.   Dierick vindt het bovendien zeer raar dat het FAVV al groen licht gaf en dat er volgens de Minister nog testen achter waren? Spreken zij dan niet met elkaar? Als er meer dan 400 kinderen betrokken zijn, dan zou er toch regelmatig overleg moeten zijn tussen het FAVV en de Minister. Zij zouden één blok moeten vormen.“ Dierick is ongerust in deze evolutie.

Deze miscommunicatie leidde tot  grote onzekerheid bij het bedrijf en bij de scholen.”, gaat Dierick verder. Het parlementslid heeft alle begrip voor de waakzaamheid voor de voedselveiligheid, toch heeft ze vragen over de wijze waarop de communicatie verlopen is. Het FAVV gaf immers al groen licht om te leveren, dit groen licht werd ingetrokken door de minister. “Welke zekerheid heeft een bedrijf nog als men groen licht krijgt van het FAVV? Als het FAVV groen licht geeft, dan ga je er toch vanuit dat alles in orde is."

Het parlementslid loofde tenslotte het cateringbedrijf, dat alle scholen verwittigde, ook de scholen deden dat op hun beurt. “De scholen hebben alle mogelijke middelen ingezet, en zijn erin geslaagd om velen te verwittigen. Chapeau voor de scholen en voor de ouders dat ze zo snel en efficiënt reageerden!”, klonk het bij Dierick. Eerder had ook minister van Onderwijs, Hilde Crevits  haar dank uitgesproken aan directies, leraren en ouders die een oplossing zochten en vonden voor de maaltijden van de kinderen.