Het aantal meldingen van frauduleuze onlineadvertenties is in 2021 geëxplodeerd. Het Meldpunt van de FOD Economie ontving een recordaantal van 773 meldingen, vijfmaal zoveel als in 2020, voor een gemelde buit van liefst 8,6 miljoen euro. Terwijl meldingen van andere vormen van internetfraude stabiel blijven of zelfs dalen, verschuift een deel van de criminele activiteiten dus naar valse advertenties. Dat alles blijkt uit gegevens die cd&v-Kamerlid Leen Dierick opvroeg bij diverse ministers.

Dierick: “Veiligheid is een kerntaak van de overheid. Veilig surfen hoort daar ook bij. Nu een groot deel van de criminaliteit zich verplaatst naar het online circuit, is het hoog tijd voor een structurele, gerichte aanpak van oplichters op het internet. We merken immers dat de fraude zich voortdurend aanpast met nieuwe technieken en methoden. De piek in meldingen van valse advertenties toont dat aan. Daar moeten onze overheid, politie en parketten proactief op inzetten.”

Het aantal meldingen van valse advertenties bleef tussen 2019 en 2020 relatief constant, met respectievelijk 182 en 155 meldingen. De vervijfvoudiging in 2021 is spectaculair. Voor 2022 is er enkel data beschikbaar tot april 2022, maar ook die cijfers voor één kwartaal liggen opmerkelijk hoger dan in 2020.

Het buitgemaakte bedrag van 8,6 miljoen in 2021 is bijna vier keer zo hoog als in 2020. Bovendien is het slechts een tipje van de ijsberg. “De totale financiële schade is veel hoger,” zegt Dierick. “Vele melders delen het verlies niet mee. Bovendien maakt slechts een kleine minderheid een melding, waardoor het ware cijfer mogelijks zelfs een veelvoud is.”

Het aantal controles op frauduleuze advertenties werd ook sterk opgedreven, van 8 in 2020 naar 52 in 2021. De stijging in het aantal vastgestelde inbreuken was zelfs nog sterker, van 6 in 2020 naar 62 in 2021. In 2021 leidde dit tot acht processen verbaal.

De FOD Economie ondernam al diverse stappen in de strijd tegen valse advertenties, door online communicatie, via sociale media en een campagne voor bewustmaking. Verder geeft Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) aan dat de Economische Inspectie actief samenwerkt met politie en parket om het probleem aan te pakken.

Resolutie internetfraude

Leen Dierick diende eerder een resolutie in om internetfraude gerichter aan te pakken. Zo pleit ze onder meer voor een noodlijn, die mogelijke slachtoffers op elk moment kunnen bellen om hun bankrekening te laten bevriezen bij vermoeden van oplichting. Voorts zet de resolutie in op bewustmaking over de rechten van slachtoffers en de gevaren van internetfraudeurs. Ten slotte wil Dierick met dit initiatief de problematiek rond internetfraude beter in kaart brengen door structureel overleg tussen financiële instellingen, politie, parket en telecomoperatoren.

De resolutie is hangende in de commissie Economie van de Kamer van volksvertegenwoordigers. Momenteel wacht de commissie op adviezen om de bespreking verder te zetten.

Meer informatie:

Leen Dierick - 0478 42 80 00