Black Friday, een hoogdag voor de kortingsjagers. Toch lijkt het er soms op dat er sprake is van valse kortingen of misleidende prijsverminderingen. Momenteel lopen er 19 onderzoeken naar aanleiding van Black Friday bij de Economische Inspectie. Dat blijkt uit cijfers die Oost-Vlaams Kamerlid Leen Dierick (CD&V), die de cijfers opvroeg bij minister van Consumentenzaken, Nathalie Muylle (CD&V).

De Economische Inspectie ontving in 2019 21 meldingen inzake Black Friday. 7 meldingen bleken gelukkig alvast ongegrond te zijn. De meldingen hebben voornamelijk betrekking op misleiding inzake prijs of wijze waarop de prijs berekend wordt of het bestaan van een specifiek prijsvoordeel, onvoldoende voorraad en misleiding omtrent levertermijn en niet-levering.

Tijdens de zomer- en wintersolden van 2019 werden in totaal 265 controles uitgevoerd, waaruit 20 inbreuken werden vastgesteld en 10 PV’s werden opgemaakt.

“Het is belangrijk dat de consument steeds de prijs vergelijkt van het product dat ze wensen aan te kopen tijdens de periode voor de solden en kortingsdagen als Black Friday, met de prijs op de kortingsdagen of tijdens de soldenperiode zelf. Lijkt het erop dat er sprake is van valse kortingen of misleidende prijsverminderingen? Doe dan steeds melding bij het meldpunt van de FOD Economie., benadrukt Leen Dierick. “Het is belangrijk als overheid op de hoogte te worden gebracht van mogelijke inbreuken, zodat zij gerichte controles kan uitvoeren. Het is duidelijk dat deze controles ook hun vruchten afwerken. In 2019 werden er minder controles uitgevoerd dan in 2018 gedurende de soldenperiodes, maar het aantal vastgestelde inbreuken lag duidelijk hoger.”, gaat de Oost-Vlaamse politica verder.

We merken dat er meer tegenstemmen opgaan tegen kortingsdagen zoals Cybermonday, Black Friday, Singles Day… en dat de nadruk wordt gelegd om te #Winkelhieren. “We moeten met enige bewustzijn onze aankopen doen en daarvoor niet onmiddellijk aankloppen bij internationale webshops. Ga eens langs bij de lokale handelaar die jouw product aanbiedt.”, roept Leen Dierick op. “Het zijn de lokale handelaars die met hun glimlach en persoonlijk contact het shoppen aangenaam maken in jouw gemeente of stad, denk maar aan de versierde etalages van de afgelopen kerstperiode.”

Meer info:

Leen Dierick – 0478/42 80 00