Op woensdag 15 september 2021 werd door burgemeester Piet Buyse en schepen van openbaar domein Leen Dierick het officiële startschot gegeven voor de bovengrondse werken van de nieuwe Dendermondse brandweerkazerne. Traditioneel gaat dit gepaard met een eerste steenlegging, al is het deze keer anders: aangezien het gebouw wordt opgetrokken met een gefabriceerde betonstructuur vond er een opgieting plaats van de ‘eerste’ gefabriceerde kolom.

Het nieuwe complex komt op dezelfde plaats van de vorige kazerne, aan de Oude Vest, maar wordt wel zes meter achteruit gebracht. Het gebouw zal een gelijkvloers en twee verdiepingen tellen. Er wordt een voertuigenhal voorzien van 24 op 30 meter met negen poorten. Bij een oproep zullen de brandweerwagens niet langer uitrukken via de Oude Vest maar langs de Leopoldlaan. De toegang voor de bezoekers en administratief personeel is gelegen langs de Oude Vest.

De kazerne zal tevens beschikken over volgende zaken: polyvalente ruimte, keuken, sanitair, bergruimte, kleedruimte, was- en droogplaatsen, magazijn, werkplaatsen en een multifunctionele ruimte voor workshops, preventiedagen en klasbezoeken. 

De kostprijs van het project wordt geraamd op 8,8 miljoen euro waarvan de stad 5,7 miljoen euro zal betalen. In het najaar van 2022 zal de brandweer zijn intrek nemen in de nieuwe brandweerkazerne. Het brandweerkorps kan beginnen uitkijken naar hun nieuwe en moderne brandweerkazerne!

De sloop-, funderings- en bovengrondse werken worden uitgevoerd door de Aalsterse bouwfirma Jan De Nul nv onder toezicht van het Dendermonds  architectenbureau Artex bv. 

Meer informatie vindt u terug op de website van de stad Dendermonde .