De winter staat voor de deur, heel wat mensen hebben de voorbije dagen de verwarming terug aangezet. Een energiecrisis met torenhoge facturen zoals vorig jaar, wordt gelukkig niet verwacht, maar er wordt wel verwacht dat de energieprijzen zullen stijgen.

Het is dan ook NU een goed moment om als consument je energiecontract te vergelijken en na te gaan of het niet voordeliger is om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Wij hebben allemaal de consumenten aangemoedigd om energieleveranciers te vergelijken en over te stappen. We hebben die overstap ook makkelijker gemaakt door de vergelijkingstools te verbeteren en door de verbrekingsvergoeding af te schaffen.

Ook energieleveranciers moedigen consumenten aan om over te stappen en bieden welkomstkortingen en zelfs geld aan!

Dit lijkt op het eerste zicht uiteraard goed nieuws voor de consument! Maar wat blijkt? Als je vertrekt voor het jaar is verstreken, dan moet je vaak die korting terugbetalen of die korting geldt enkel als je uitsluitend online contact met de klantendienst opneemt. En die voorwaarden, weten de consumenten vaak niet.

Bovendien kennen heel veel mensen hun huidig tarief niet en kunnen ze heel moeilijk inschatten of ze beter kunnen overstappen of niet omdat de energiefactuur voor velen nog écht een kluwen is.

Ik pleit al enige tijd voor een veel eenvoudigere energiefactuur waarbij mensen gemakkelijker kunnen nagaan of het voor hen al dan niet voordelig is om over te stappen. Mijn resolutie werd in 2021 goedgekeurd.

Het vertrouwen van consumenten in hun energieleveranciers heeft al wat deuken gehad door te hoge voorschotfacturen, agressieve verkooptechnieken, onbereikbare klantendiensten…

Nu de consument eindelijk durft over te stappen, mag die niet misleid worden. Ik vind dat totaal niet respectvol van de energieleveranciers!

We hopen dat de Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) dit kritisch opvolgt en de energieleveranciers die consumenten misleiden daarover op het matje roept. 

En tenslotte, nog eens een oproep om werk te maken van een hervorming van het sociaal tarief. Het is nu alles of niets en wie werkt en een laag inkomen heeft, maar geen bijzonder statuut, valt uit de boot.  Dit moet veranderen op korte termijn!