Nergens anders in de eurozone is de frustratie zo groot over het gebrek aan voldoende bankautomaten, dan in ons land. Dat is de pijnlijke vaststelling van de Europese Centrale Bank. Een ereplaats voor ons land waar we niet fier op zijn.

De mensen zijn gefrustreerd. En die frustratie is terecht! En die frustratie die voelen wij als CD&V al lang, en we hebben er u voor gewaarschuwd!

Al sinds vorig jaar in maart trok ik aan de alarmbel dat er teveel geldautomaten verdwijnen en diende ik een resolutie in om de nabijheid en toegankelijkheid van bankautomaten te blijven garanderen.

Vandaag stel ik vast dat het aantal bankautomaten drastisch verdwijnt, zelfs halveert en dat er geen halt aan wordt toe geroepen.

In vele dorpskernen, verdwijnt de laatste geldautomaat uit het straatbeeld. Dit zie ik ook in mijn eigen gemeente waar we vroeger 5 automaten hadden, staat er vandaag slechts 1 geldautomaat. Gevolg, vaak staan er lange wachtrijen of is er een lege geldautomaat.

Het verdwijnen van geldautomaten treft vele mensen.  Het treft ouderen die moeilijk of geen toegang hebben tot elektronisch betalen. Het treft minder mobiele mensen die het moeilijk hebben om zich ver te verplaatsen. Het treft zelfstandigen die op het einde van de dag hun ontvangsten op een veilige manier moeten kunnen overbrengen Het treft de gewone man die graag nog wat cash geld op zak heeft om boodschappen te doen of om een nieuwjaarcent te geven aan de (klein)kinderen.

Zoveel mensen die getroffen worden, dit kunnen we toch niet aanvaarden?

We weten dat er aan alternatieven wordt gewerkt zoals de automaten van Batopin. Maar laat ons daar ook eerlijk over zijn, die volstaan niet!  De automaten van Batopin worden vaak zonder overleg met de lokale besturen ergens ingepland, vaak in een stationsbuurt...maar dat is ook geen ideale buurt om cash geld te verhandelen.

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) is in overleg met de bankensector, maar dit gaat tergend traag. Ondertussen verdwijnen er dagelijks bankautomaten en neemt de frustratie bij de mensen aanzienlijk toe.

Vanuit CD&V stimuleren we het elektronisch betaalverkeer, maar cash geld moet ook bereikbaar en toegankelijk zijn voor iedereen. Voor CD&V is de nabijheid van een bankautomaat een evidentie, ook in landelijke gebieden. Dit moet gegarandeerd zijn, en de banken hebben hier een verantwoordelijkheid.

De Minister moet de banken dwingen tot een oplossing. Toen de banken een probleem hadden, hebben de mensen het opgelost. Wel nu hebben de mensen een probleem, nu moeten de banken het oplossen!