Door de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne staat het water bij zovele mensen aan de lippen. Niet alleen energie wordt duurder, maar ook grondstoffen worden schaarser en dus duurder. De winkelkar wordt duurder, basisproducten zoals aardappelen en boter nemen toe met 10 tot 20%! Vele mensen hadden het al moeilijk om hun energiefacturen te betalen, maar nu komen er nog de hoge voedselprijzen bij. Zelfs een bord spaghetti kost 30% meer. Vandaag kwam nog het bericht dat de telecomtarieven ook gaan verhoogd worden.  Het stopt precies niet! Hoe gaan de mensen dit allemaal kunnen blijven betalen?

Mensen hebben schrik als ze een factuur in de brievenbus of de mailbox krijgen. Ga ik het nog kunnen betalen? Vaak worden er dan ook nog eens korte betaaltermijnen opgelegd van bv. 14 dagen.  En als je niet tijdig betaalt, dan worden er extra kosten aangerekend en komen er aanmaningen van incassokantoren en gerechtsdeurwaarders bij. Door te korte betaaltermijnen en hoge invorderingskosten duwen we mensen die al betalingsproblemen hebben, nog meer in de problemen. Dit helpt niemand!

Gelukkig hebben we in ons land wel de automatische indexering, een belangrijke maatregel om de koopkracht te beschermen, en daar mag wat ons als cd&v betreft niet aan geraakt worden! En ja, de verlaging van de BTW op energie was een goede maatregel, en die moet verlengd worden.

Maar we stellen vast dat dit alleen niet voldoende is om de koopkracht te beschermen. Er moeten meer maatregelen genomen worden. De voedselprijzen swingen de pan uit, de energiefacturen en telecomfacturen gaan omhoog.  We moeten de mensen beschermen tegen een schuldenberg.

Wachten is geen optie meer.

Het feit dat er een expertengroep rond koopkracht komt is een goede maatregel, wij hopen wel dat er snel duidelijkheid komt en dat er snel extra maatregelen komen om de koopkracht te beschermen. Er is geen tijd meer om tijd te nemen. De stijgende prijzen zijn immers niet nieuw, en slepen al weken, maanden aan.

Het volk ploetert ondertussen maar verder, en probeert alle facturen te betalen. En het is vreselijk om te zien, dat de schuldindustrie maar zijn gang kan blijven gaan.

Korte betaaltermijnen en torenhoge invorderingskosten opleggen, dit moet stoppen. Sinds 2019 hebben we hier al een wetsvoorstel over, de regering zou tegen september dit jaar met een ontwerp daarover komen. Ik roep de ministers op om spoed te zetten achter dit wetsontwerp. De financiële situatie van vele consumenten is danig verslecht, dat wachten geen optie meer is.