Criminele netwerken proberen steeds dieper en fijnmaziger de gewone verkoopkanalen binnen te dringen. Via de speelplaats deze keer, en niet toevallig in deze tijden van het WK. Want wie Wereldkampioenschap voetbal zegt, zegt voetbalstickers. En dat hebben ook louche buitenlandse firma's begrepen. De douane heeft de eerste drie maanden van dit jaar al 21.600 nagemaakte stickers onderschept, het leeuwendeel van de in totaal 39.749 stuks in beslag genomen ­namaakspeelgoed. Nog populair: Pokémonkaarten, UNO-speelkaarten, plastic ballen met gel en Rubiks kubussen.

Deze bendes moet een halt toegeroepen worden. Als het om speelgoed gaat, dat vaak van slechtere kwaliteit is, kan het immers kinderen in gevaar brengen. Dat is des te wraakroepender.

In heel 2017 werden 83.940 stuks namaakspeelgoed onderschept. Het eerste kwartaal van dit jaar zitten we al bijna aan de helft daarvan. Dat het cijfer zo hoog ligt, wil niet zeggen dat er vorig jaar minder gecontroleerd werd. De douane heeft nu veel grote vangsten gedaan. Namaakproducten onderscheppen blijft de corebusiness van de douane.

Ook de FOD Economie blijft waakzaam. Het aantal controles op namaakspeelgoed verdubbelde in 2017 ten opzichte van 2016, namelijk van 8 naar 16. In 2017 werden de meeste sancties ooit uitgesproken, namelijk 7 pv’s van waarschuwing, en 4 pv’s naar het parket. De laatste 5 jaar werden bijna 420.000 speelgoedartikelen teruggeroepen, die cijfers zijn duizelingwekkend. In 2017 vond ook opnieuw een spectaculaire stijging ten opzicht van 2016 plaats: van 2.086 naar 9.585 stuks, oftewel een meer dan verviervoudiging !

De doelgroep van het nagemaakte speelgoed is heel erg kwetsbaar. Ze verdienen dus speciale aandacht. En die aandacht is nodig. Vorig jaar waren onder meer hoverboards en fidgetspinners de meest onderschepte nepproducten. In 2014 waren het de Loom-bandjes, rekkers om armbandjes te vlechten. Deze evolutie toont dus dat ook malafide buitenlandse speelgoedproducenten de laatste trends volgen.