Voor veel (beginnende) influencers blijven de fiscale regels nog onduidelijk. Oost-Vlaams cd&v Kamerlid Leen Dierick vraagt aan minister Van Peteghem om duidelijkheid te scheppen via gerichte informatiecampagnes. “Uit gesprekken met influencers blijkt dat zij nog onvoldoende weten aan welke fiscale regels zij moeten voldoen”, zegt Leen Dierick. “Daarom zal de FOD Financiën een gerichte infocampagne lanceren om hen te informeren.”

De Bijzonder Belastinginspectie (BBI) voert ook bij influencers gerichte controles door. Zo werden tot nog toe tien dossiers opgestart. In drie dossiers werd voor 402.739,61 euro aan belastingen (inclusief verhogingen) gevorderd omdat inkomsten niet of foutief werden aangegeven. In het eerste geval riskeren influencers een belastingverhoging van 50%, in het tweede 10%.

“Ik ben tevreden dat Minister Vincent Van Peteghem inspanningen levert om de fiscale regels voor influencers te verduidelijken. De FOD Financiën lanceert net zoals in 2022 ook dit jaar een communicatiecampagne specifiek op hen gericht om vervelende fiscale gevolgen te vermijden.”

Naast informatiecampagnes voorziet de FOD Financiën een specifieke rubriek op haar website voor influencers in verband met hun fiscale plichten: https://financien.belgium.be/nl/particulieren/belastingaangifte/tarieven-belastbaar-inkomen/belastbaar-inkomen/influencers .

"Elk jaar zijn er heel wat nieuwe jongeren die optreden als influencers. Ook voor die jongeren die te maken krijgen met hun eerste belastingaangifte levert Minister Van Peteghem vanaf dit jaar een extra inspanning om hen goed te informeren. Via een aparte website www.mijneersteaangifte.be  kunnen jongeren eenvoudig en helder antwoorden vinden op hun fiscale vragen. Ook Vlaams Minister van Media Benjamin Dalle lanceerde eind maart de InfluencerFAQ (https://www.deinfluencerfaq.be/). Deze website is een uniek digitaal platform vol adviezen, tips & tricks voor elke influencer. ”, vult Leen Dierick aan. “Snap je de fiscale regels toch niet helemaal? Overweeg een boekhouder onder de arm te nemen en/of ga te raden bij heel wat organisaties en bedrijven zoals Unizo, Acerta, Vlajo, FeWeb… die startende influencers graag met raad en daad bijstaan.”

Oost-Vlaams cd&v-Kamerlid Leen Dierick pleitte eerder al voor meer duidelijkheid en rechtszekerheid voor influencers wat betreft de fiscale en economische regels. Tevens is zij ook de auteur van een wetsvoorstel dat minderjarige influencers beter moet beschermen.