Het staat nu zwart op wit: er is te weinig concurrentie tussen de grootbanken en de spaarder is hiervan de dupe. Dat was al enige tijd ons vermoeden. Het het rapport van de Belgische Mededingingsautoriteit bevestigt helaas dat vermoeden. De BMA spreekt zelfs van een oligopolie tussen  de vier grootbanken. Dit verklaart waarom de rentes op de spaarboekjes laag blijft terwijl in onze buurlanden de spaarrente wel forser toeneemt.

De spaarders verdienen een correcte rente op hun zuurverdiend spaargeld en meer respect. Het succesverhaal van de staatsbon van Minister Van Peteghem waar bijna 700.000 burgers hebben op ingetekend, toont aan dat spaarders wel degelijk snakken naar een hoger en zekerder rendement op hun spaargeld. Dat er nu een tweede staatsbon komt is dan ook een goede zaak. In plaats van te roepen of te toeteren vanop de kantlijn en giftige tweets de wereld in te sturen, neemt Cd&v verdere initiatieven om ervoor te zorgen dat de spaarder een hoger rendement kan krijgen. Is het niet via de bank dan wel via de staatsbon.

Het rapport doet ook enkele voorstellen om de concurrentie op de markt tussen de banken aan te zwengelen. Ze stelt voor om komaf te maken met het verschil tussen de basisrente en de getrouwheidspremie. Er moeten maatregelen komen om de transparantie te vehogen. Al deze aanbevelingen moeten er toe leiden dat spaarders beter kunnen vergelijken, dat ze durven over te stappen.

Vorige week stond ik hier te pleiten voor meer transparantie bij energiecontracten, wel vandaag pleit ik ook opnieuw voor meer transparantie bij de banken. De banken hebben de kans gemist om de spaarders beter te vergoeden. Ze rekenden op de honkvastheid van hun klanten. Het is door de staatsbon dat de markt is opgeschud, en dat is een goede zaak.

De staatsbon was een eerste stap. Het Rapport van de BMA is een tweede stap. Het protocol dat zal ondertekend worden is ook een goede stap. Maar, het mag meer zijn.

Het rapport van de BMA is duidelijk. Er staan heel wat aanbevelingen in. Ministers, pak deze aanbevelingen vast! Zoek naar maatregelen om meer transparantie te verkrijgen. Zodat overstappen makkelijker is voor de spaarder. Zorg ervoor dat het oligopolie wordt doorbroken.

Structurele maatregelen die zorgen voor meer respect voor de spaarder en voor meer concurrentie tussen de banken, wel die krijgen de steun van cd&v!