De Kamercommissie Economie roept de regering in een resolutie op de sector van de e-commerce te verduurzamen. Leen Dierick (cd&v) vraagt in haar amendementen om een webtool die de meest duurzame leveringskeuze weergeeft, verduurzaming van het transport door onder andere meer in te zetten op afhaalpunten en om op Europees niveau duurzaam om te gaan met geretourneerde goederen.
De pakjessector kende de laatste jaren een zeer sterke groei. Belgen kochten nog nooit zoveel pakjes online (365 miljoen) als in 2021. In de laatste drie maanden van 2022 kocht 61% minstens één keer online. Leen Dierick: “De sector van de e-commerce groeit enorm snel, nu moeten we zorgen dat die groei duurzaam is. Dat is een taak voor zowel de consument, de handelaar als de overheid.” Dierick diende daarom amendementen in op een vandaag goedgekeurde resolutie die de sector moet verduurzamen. Daarin vraagt ze onder meer:
- Een webtool die visueel aan de klant duidelijk maakt wat de meest duurzame leverings- en retourkeuze is. Zo kan de consument een bewuste keuze maken.
- Bedrijven te stimuleren in te zetten op verduurzaming van het transport en maximaal in te zetten op afhaalpunten en inzamelpunten.
- Op Europees niveau te pleiten voor een onderzoek naar de afhandeling van de goederen die na retour niet meer worden verkocht en te pleiten voor een duurzame afhandeling.
Retourrecht
Retourzendingen hebben een ecologische én economische impact. Cijfers uit de online duurzaamheidsbarometer van SafeShops geven aan dat bij kleine winkels 2% van de verstuurde pakjes terugkomen. Bij grote winkels is dat 7%.
“Het excessief gebruik en misbruik van het herroepingsrecht moet stoppen. De consument moet zich bewust worden van de ecologische impact hiervan. Het online bestellen van tien verschillende kledingstukken om er acht terug te sturen moet verleden tijd worden”, zegt Dierick.
Contact:
Leen Dierick - 0478 42 80 00