In maart van dit jaar (2022) besliste de regering om te onderhandelen met Engie over de verlenging van 2 kernreactoren. Onze bevoorradingszekerheid kwam immers in het gedrang door de oorlog in Oekraïne. Ondertussen zijn we 8 maanden verder, en is er nog steeds geen akkoord.

Maar ondertussen stellen we ook vast dat er in Frankrijk heel wat kernreactoren stil liggen, waardoor onze bevoorradingszekerheid nog meer onder druk komt.

Voor deze winter is de situatie onder controle. Maar dat is niet het geval voor de winter 2025-2026. Dit is iets wat wij als cd&v al enige tijd voelden aankomen, ik stelde er al meerdere vragen over aan de minister van energie Tinne Van Der Straeten (Groen).

En wat blijkt nu? Ons aanvoelen is correct. In de winter 2025-2026 is er immers een bijkomende nood van 900 tot 1200 MW capaciteit, dat wordt nu ook bevestigd door Elia!

En dinsdag (6/12/2022) bleek ook de partij Groen opeens het licht gezien te hebben, want opeens, nog voor het rapport officieel werd voorgesteld aan de kern, werd er al gecommuniceerd. Dat zal ongetwijfeld de politieke vernieuwing zijn!

De voorzitter van Groen lanceerde een nieuw idee: we gaan onze bevoorradingszekerheid redden door fuel extensions! De 2 jongste centrales moeten stoppen in de zomer, zodat ze brandstof sparen voor de winter 2025-26. ENGIE heeft gisteren (7/12/2022)  gewaarschuwd dat een fuel extension niet zomaar kan, zij verwijzen naar de nucleaire veiligheid.

Dit idee is op zich goed, want het toont aan dat eindelijk iedereen, ook Groen, inziet dat onze bevoorradingszekerheid in het gedrang komt op korte en lange termijn en dat een verlenging van meerdere nucleaire centrales een noodzaak is.

Maar zo een idee lanceren alleen, volstaat niet. Er moeten dringend knopen doorgehakt worden, want de tijd dringt. Er moeten nu beslissingen worden genomen om de bevoorradingszekerheid voor de winter 2025-2026 veilig te stellen.

De premier verkondigde dat het 5 moeilijke winters gaan worden. Wel, ik mag hopen dat het ook geen donkere winters gaan worden. Onze bevoorradingszekerheid staat onder grote druk. En laat ons eerlijk zijn. Een land dat flirt met afschakelplannen is een schande, dit moet ten allen tijde worden vermeden.

Vandaar dat we als cd&v er al lang voor pleiten dat er voor ons geen taboes zijn als het gaat over bevoorradingszekerheid. Alle pistes moeten worden bekeken, de verlenging van de jongste centrales  maar ook van de andere centrales. Meer en langer verlengen is voor ons geen taboe, we hopen dat alle partijen met open vizier deze uitdaging aangaan. De tijd dringt. Niets beslissen, is ook beslissen, maar dat is niet de keuze van cd&v.

We kijken uit naar het geplande akkoord met Engie tegen 31 december 2022.