We beseffen allemaal dat we de biodiversiteit moeten verbeteren. De Europese natuurherstelwet wil de achteruitgang van de biodiversiteit in europa tegengaan. Cd&v schaart zich volmondig en op alle niveaus achter deze doelstelling. Alleen maken we ons grote zorgen over de manier waarop de Europese Commissie dit wil doen.
De natuurherstelwet gaat niet enkel over natuurherstel in natuurgebieden, maar ook in stedelijk groen, rivieren en landbouwgebied. 10% van de landbouwgrond moet ingevuld worden met landschapelementen.
Als we dit vertalen naar Vlaanderen dan moet 27 procent van al onze vlaamse landbouwgebieden natuurgebied worden, dat is ongezien. Dit zal leiden tot minder productie en heel wat sociale – en economische gevolgen.
Het stoort cd&v dat deze wet helemaal geen rekening houdt met de specifieke context van een regio. We leven in Vlaanderen zeer dicht bij elkaar. Landbouw, woningen, bedrijven, energie-infrastructuur... liggen naast elkaar.
De Europese natuurherstelwet zal dus alles en iedereen treffen, en zal ongetwijfeld leiden tot armoede en welvaartsverlies.
Is het dat wat we willen?
Wij alvast niet, CD&V en onze Europese moederpartij EVP waren de eerste die verzet aantekenden. Al begin mei hebben we met de EVP al het signaal gegeven dat we de natuurherstelwet gaan verwerpen.
Eindelijk staan we niet meer alleen in ons verzet. Eindelijk dringt het ook door bij andere partijen in Vlaanderen. En het verzet groeit niet enkel in Vlaanderen, maar ook in andere landen zoals Frankrijk, Nederland en Denemarken rijzen er vele vragen.
Voor ons moet de Europese Commissie haar huiswerk grondig opnieuw doen.