De mensen en de bedrijven zijn bezorgd.
De twee grootste bezorgdheden zijn voor CD&V ook de belangrijkste uitdagingen in het energiedebat:

  • De lamp moet blijven branden. Nu, in 2025 en ook daarna!
    Daar mag geen twijfel over bestaan. Afschakelplannen of een black-out zijn een schande voor een welvarend land als België. Dit moet en zal vermeden worden.
  • De energiefactuur moet betaalbaar zijn, voor iedereen. We worden vandaag geconfronteerd met extreem hoge prijzen. Ook al draaien al onze kerncentrales op volle toeren, onze energiefactuur swingt de pan uit, en dit zal nog een tijdje zo zijn.

De Bevoorradingszekerheid en betaalbaarheid garanderen, is cruciaal voor CD&V.
Maar er zijn nog uitdagingen in het energiedebat.

België behoort tot de top als het gaat over nucleaire expertise. Daar mogen we fier op zijn!
Deze kennis moeten we behouden en zelfs stimuleren, ook na de kernuitstap.

Kerntechnologie staat niet stil. We mogen geen oogkleppen hebben en staan open voor nieuwe evoluties.

Kleine kernreactoren die minder afval produceren, kunnen een oplossing zijn en mogen we ook niet uitsluiten. We moeten ons daarop voorbereiden, met het SCK, om geen kansen te missen.

Laat dat duidelijk zijn, voor CD&V heeft kerntechnologie nog steeds een belangrijke toekomst, ook in ons land!

De manier waarop andere partijen met het energiedossier de voorbije weken/dagen zijn omgegaan, is op zijn minst gezegd zorgwekkend. Het is hier “geen spelletje om ter strafst zijn”. Het energievraagstuk is immers geen spel. België staat vandaag voor gigantische uitdagingen, en de klokt tikt ondertussen verder richting 2025.  

Met onze bevoorradingszekerheid mag niet gespeeld worden.

Het is goed dat alle pistes onderzocht worden, zowel plan A (volledige kernuitstap) als plan B (levensduurverlenging kerncentrales). Er moet op korte termijn duidelijkheid zijn over onze bevoorradingszekerheid, zodat de discussie stopt.

Er zijn immers nog uitdagingen. De lamp moet niet alleen blijven branden, de factuur moet ook betaalbaar zijn, voor iedereen.

De uitbreiding van het sociaal tarief en de energienorm zijn goede maatregelen, maar ook de middenklasse heeft het lastig om hun energiefactuur te betalen. Dit mag niet genegeerd worden. Ook hier moeten we kijken naar maatregelen.

Tegelijkertijd moeten we open staan voor de technologische evolutie: koolstofneutrale energieproductie waaronder SMR’s moeten ook mogelijk zijn in België! Ook CD&V is hier voorstander van.

Het akkoord voldoet aan onze voorwaarden, CD&V steunt dit en doet ook een oproep naar de andere partijen: stop de discussie, en laat ons vooral samenwerken!

De verschillende uitdagingen op het vlak van energie kunnen we alleen samen aan gaan, schouder aan schouder. CD&V is een bondgenoot om de bevoorradingszekerheid te garanderen en de factuur betaalbaar te houden voor iedereen!

Contact:

Leen Dierick - 0478 42 80 00