Iedereen verdient zorg. Iemands zorg afnemen, is ook iemands vrijheid afnemen. Op dit moment woedt de coronacrisis zo hevig dat zorg uitgesteld moet worden, dat zorghelden op hun tandvlees zitten, dat er onduidelijkheid is… De beste oplossing voor al deze problemen is een vaccin voor iederéén. Daarom is CD&V voorstander van een algemene vaccinatieplicht tegen Covid19. Het virus is veranderd, de zorg en samenleving kreunen. We moeten deze stap zetten.

De vaccinatiecampagne werpt haar vruchten af
Als er geen coronavaccin was, zaten we nu in een horrorscenario. Gelukkig zijn de meeste mensen gevaccineerd en doen de vaccins wat ze moeten doen. Zonder vaccins had de samenleving nu alweer op slot gemoeten en was ons zorgsysteem ontploft. De vaccins werken, dat is duidelijk.

Per 100.000 gevaccineerde Vlamingen tussen de 18 en 64 jaar zijn er vijf hospitalisaties, terwijl dat er meer dan 40 zijn per 100.000 niet-gevaccineerde Vlamingen. Vaccineren heeft dus wel degelijk voor iedereen zijn nut! Bovendien zijn gevaccineerde mensen minder besmettelijk.

De vaccinatiegraad kan nog hoger in het hele land
Onze vaccinatiecampagne is een succes, zeker in Vlaanderen. In Brussel, Wallonië en enkele grote steden zoals Antwerpen kan het nog veel beter. Elke niet-gevaccineerde riskeert ons zorgsysteem te belasten. Daarom moeten we nog meer mensen in het hele land vaccineren, met verplichting als het moet.

Ook niet-coronapatiënten hebben dringende zorg nodig
De zorg staat enorm onder druk. Er worden ziekenhuisbedden ingenomen door coronapatiënten, die eigenlijk nodig zijn voor andere patiënten. Kankerpatiënten lopen zo levensnoodzakelijke zorg mis. Als we iedereen vaccineren, volgen er minder ziekenhuisopnames, zeker op intensieve zorgen. Het is dus noodzakelijk dat we zo veel mogelijk mensen vaccineren. Dat kan door vaccinatie te verplichten.

Uit respect voor de zorg
De mensen in de zorgsector zitten op hun tandvlees. De zorg voor coronapatiënten is zwaar. Niet alleen een oncomfortabel pak, maar ook soms uren niet drinken, eten of naar de WC kunnen, onze zorgverleners moeten het maar allemaal doen. Ook na de piekmomenten is het voor deze mensen niet voorbij, dan volgen immers de uitgestelde ingrepen.

Alle coronapatiënten die we kunnen vermijden, verlichten de druk op onze helden van de zorg. Ook voor hen is die maximale vaccinatie een noodzaak. We beschouwen dat als een vorm van respect.

Verplichte vaccinatie creëert duidelijkheid
Als we iedereen verplichten om zich te laten vaccineren, moeten we dat niet meer per sector bekijken. Dat is eerlijker en ook juridisch correcter. Het zal geen zin meer hebben een andere job te gaan doen, niemand wordt geviseerd en niemand wordt uitgesloten.

Ook het risico om een tweedeling in de samenleving te krijgen van gevaccineerden en niet-gevaccineerden verdwijnt.

Als partij die zorg hoog in het vaandel draagt, kunnen we niet langer dan toekijken hoe onze zorgsector kraakt en zorg uitgesteld wordt. We moeten verantwoordelijkheid nemen, we moeten vaccinatie verplichten.