We zitten in een zware energiecrisis. Onze energiefacturen zijn nog nooit zo hoog geweest, maar ook onze bevoorradingszekerheid staat onder druk. Volgens experten moeten we nu al 15 procent van het gas in Europa besparen om ervoor te zorgen dat we straks de winter doorkomen.  Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) mogen we ons zelfs aan een volledige stillegging van de gaslevering van Rusland aan Europa verwachten.

Dat is een zeer zorgwekkend scenario.

We zien dat heel wat Europese landen zich op het ergste voorbereiden, en nu reeds plannen maken om straks de winter goed door te komen, een periode waar we niet altijd op zon en wind kunnen rekenen. In Duitsland en Nederland worden zelfs kolencentrales opnieuw ingeschakeld.

En de vraag is, wat doen wij hier in België?

We weten dat we een noodplan hebben voor gas. Er is een bevraging gebeurd en dat zal tegen september geactualiseerd worden. Voor elektriciteit hebben we een afschakelplan. We hopen allemaal dat dit nooit moet uitgevoerd worden uiteraard.

Maar we zitten daar toch nog met heel wat uitdagingen.

In het najaar moet volgens de kalender ook Doel 3 stoppen, in volgend voorjaar Tihange 2. Er zijn ook de problemen met het Franse nucleaire park, dit heeft ook een impact op onze bevoorrading. En er zijn uiteraard nog de gesprekken met Engie over de verlenging van 2 kernreactoren.

Heel wat onzekerheden.

Minder energie verbruiken is uiteraard het beste, maar rationeel energiegebruik of energiebesparing is dan weer een gewestbevoegdheid. Een goede samenwerking is dus nodig, onze bevoorradingszekerheid staat dus onder druk, serieus onder druk.

We staan momenteel voor een zeer hete zomer, maar hopelijk niet voor een koude en donkere winter. 

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Ecolo-Groen) is  volop bezig met de opmaak van noodplannen en afschakelplannen. Maar ik zou liever hebben dat zij wat meer gas geeft voor de opmaak van concrete actieplannen zodat de noodplannen en afschakelplannen niet moeten gebruikt worden. 

Minister Van der Straeten heeft “Eens navraag gedaan of bepaalde reactoren enkele maanden langer kunnen open blijven”, dat is wat ons betreft onvoldoende.  Wij verwachten meer.

Wij willen concrete acties om de winter veilig en wel door te komen, en dat willen we zo snel mogelijk, het is nu in de zomer dat we ons moeten voorbereiden.