Kamerlid Leen Dierick (CD&V) heeft minister van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V) gevraagd om het maximumbedrag voor contactloze betalingen tijdelijk te verhogen. De limiet voor een losse betaling ligt vandaag op 25€, maar Leen Dierick stelt voor om deze op te trekken naar 100€. “Winkeliers moedigen klanten al aan om contante betalingen te vermijden. Maar ook het intoetsen van de pincode houdt een risico in. Om het besmettingsgevaar en de werklast voor consument én winkelpersoneel te minimaliseren, moeten we vaker gebruik maken van contactloze betalingen,” legt de christendemocrate uit. “Laat ons daarom de betalingslimiet in deze crisisperiode verhogen. Later kunnen we op basis van een evaluatie bekijken of we dit systeem al dan niet behouden.”

Binnen de retail-sector woedt al een tijdje de discussie over de betalingswijze en het besmettingsrisico in tijden van corona. Gesprekken tussen de sectorfederatie Comeos en de verschillende Belgische supermarkten leverden nog geen scherpere maatregelen op. In vele warenhuizen zijn contante betalingen nog steeds toegelaten. Er wordt wel vaker de voorkeur gegeven aan betalingen met kaart.

Leen Dierick zet echter in op contactloze betalingen als alternatief. Bij deze transacties moet de klant geen pincode ingeven, maar betaalt hij door een bankkaart of smartphone dichtbij de betaalautomaat te houden. “Klanten hoeven zo geen besmetting te vrezen wanneer zij hun code intoetsen. Het personeel moet niet voortdurend het klavier ontsmetten, wat in een grote drukte sowieso al onhaalbaar is. Een verhoging van de limiet van 25€ naar 100€ heeft dus voordelen voor klanten én personeel,” aldus het CD&V-kamerlid. Toch is ze ook niet blind voor de gevaren van fraude en diefstal. “Een limiet op dit soort betalingen blijft nodig. We moeten de risico’s goed afwegen. Wie bezorgd is, kan uiteraard ook contactloze betalingen uitschakelen. Maar in deze gezondheidssituatie moeten we in de eerste plaats het besmettingsgevaar minimaliseren.”

Leen Dierick (CD&V) kreeg het idee van een bezorgde burger. Ze is zelf al jaren pleitbezorger van een couranter gebruik van elektronische en digitale betalingen. Vorig jaar diende ze nog een voorstel om handelaars te verplichten om e-betalingen te aanvaarden.

Contact:
Leen Dierick 0478 42 80 00