Sinds december 2017 ging de nieuwe dienstregeling van de NMBS in. Waar men vroeger Beveren vanuit Antwerpen in de spits kon bereiken met drie treinen die vertrokken in een periode van 37 minuten, is dit sinds december in een periode van slechts 20 minuten. Het verplaatsen van de piekuurtrein zorgt voor een erg slechte regeling. Buiten de spits (zonder P-trein) gaat het zelfs om slechts 13 minuten. 

Ik werd door Jo Van Duyse en mobiliteitsschepen Raf Van Roeyen (beiden CD&V Beveren) in december gecontacteerd met de vraag deze problematiek aan te kaarten bij minister Bellot. “Door de uitbreiding van het aanbod tussen Puurs, Antwerpen en Essen, werd het rijpad van de piekuurtrein ingenomen door een trein Puurs-Antwerpen-Essen-Roosendaal”, meldt de minister me in zijn antwoord op mijn parlementaire vraag.

Ook het aanbod tijdens de daluren kon niet worden aangepast. “In het raam van de werkzaamheden voor de Oosterweelverbinding en ‘Slim Naar Antwerpen’ is het de bedoeling om zoveel mogelijk autobestuurders aan te moedigen om het openbaar vervoer te nemen en hen een volwaardig en interessant alternatief te bieden. Daarom werd het aanbod op de verbinding Puurs-Antwerpen–Essen versterkt. Met een aanbod van drie treinen per uur tijdens de spits, weliswaar minder goed gespreid, blijft het treinaanbod in Beveren van een hoog niveau”, aldus de minister.

De NMBS is zich echter bewust van de minder goede spreiding van de treinen. “Het intensieve treinverkeer rond Antwerpen, waaronder veel goederentreinen, maakt het echter niet mogelijk om de piekuurtreinen op dit moment beter te positioneren. Dit blijft echter wel een aandachtspunt dat zal meegenomen worden in de studies rond toekomstige aanpassingen van het vervoerplan”, concludeert de minister.

Jo Van Duyse en schepen Raf Van Roeyen: “Uit de cijfers blijkt dat de NMBS in 2016 de opstappende reizigers per werkdag heeft geteld: 227 in Zwijndrecht, 158 in Melsele, 166 in Nieuwerkerken-Waas en 906 in Beveren. Wij betreuren dat er voor deze grote hoeveelheid reizigers geen aandacht is en dat men bij de NMBS, zeker met het oog op de Oosterweelwerken, geen aandacht heeft voor het Waasland.”

Bekijk hier de reportage op TV Oost: