Tot de start van de solden, op 3 januari, is het voor handelaars verboden om kortingen aan te kondigen voor kleding, schoenen en lederwaren. Echter, we merken overal dat de sperperiode heel vaak wordt omzeild door handelaars door koppelverkoop, fluistersolden… De sperperiode schiet bijgevolg zijn doel volledig voorbij, aldus CD&V Kamerlid Leen Dierick. Zij heeft, met de steun van minister van consumentenzaken Nathalie Muylle, daarom een wetsvoorstel ingediend om de sperperiode af te schaffen.

In de maand die voorafgaat aan de solden mogen handelaars in de sectoren kleding, schoenen en lederwaren geen prijsverminderingen aankondigen. Dit is om de consument te garanderen dat de prijs in de solden effectief gedaald is. Daarnaast is het de bedoeling van de sperperiode dat alle ondernemingen uit deze sectoren tegelijkertijd starten met de solden. “Maar in de praktijk zien we dat de sperperiode op allerlei manieren wordt omzeild, waardoor het zijn doel volledig voorbij schiet”, zegt Leen Dierick (CD&V). Door het aankondigen van kortingen bij aankoop van meerdere artikelen of door de zogenaamde fluistersolden waarbij de handelaar zegt dat hij korting zal geven, maar dit niet publiek aankondigt, wordt het principe van de sperperiode uitgehold.

Leen Dierick ziet ook andere problemen met de sperperiode. “De sperperiode geldt ook enkel voor handelaars die kleding, lederwaren en schoenen verkopen terwijl ook veel andere sectoren meedoen aan de solden, maar niet onderworpen zijn aan de sperperiode. Daarnaast blijven er vragen rijzen of de sperperiode niet in strijd is met de Europese regels. België werd al door Europa op de vingers getikt”.  

Om die redenen diende Leen Dierick een wetsvoorstel in om komaf te maken met de sperperiode. “De sperperiode wordt toch massaal omzeild door de handelaars daarom vinden wij dat het beter is om de sperperiode af te schaffen. Op die manier geven we ook duidelijkheid aan de handelaars. Daarnaast blijven de soldenperiode wel bestaan” besluit Dierick.

Meer info: Leen Dierick 0478/42.80.00