Kamerlid Leen Dierick (CD&V)  is opgetogen over de door de banken aangekondigde beslissing om het maximumbedrag voor contactloze betalingen tijdelijk te verhogen van 25€ naar 50€. “Twee weken geleden plaatste ik een oproep om deze bovengrens op te trekken,” aldus de Dendermondse. “De meeste handelszaken ontmoedigen al contante betalingen, maar ook het intoetsen van de pincode houdt een risico in. Om het besmettingsgevaar en de werklast voor consument én winkelpersoneel te minimaliseren, zouden we vaker gebruik moeten maken van contactloze betalingen. Later kunnen we op basis van een evaluatie bekijken of we dit systeem al dan niet behouden.”

Contante betalingen worden sinds de gezondheidscrisis rond COVID-19 steeds vaker geweerd in handelszaken, maar ook het gebruik van een bankkaart houdt besmettingsrisico’s in. Leen Dierick zet in op contactloze betalingen als alternatief. Bij deze transacties moet de klant geen pincode ingeven, maar betaalt hij door een bankkaart of smartphone dichtbij de betaalautomaat te houden. “Klanten hoeven zo geen besmetting te vrezen wanneer zij hun code intoetsen. Het personeel moet niet voortdurend het klavier ontsmetten, wat in een grote drukte sowieso al onhaalbaar is. Een verhoging van de limiet van 25€ naar 50€ heeft dus voordelen voor klanten én personeel,” aldus het CD&V-kamerlid. Toch is ze ook niet blind voor de gevaren van fraude en diefstal. “Een limiet op dit soort betalingen blijft nodig. We moeten de risico’s goed afwegen. Wie bezorgd is, kan uiteraard ook contactloze betalingen uitschakelen. Maar in deze gezondheidssituatie moeten we in de eerste plaats het besmettingsgevaar minimaliseren.”

Leen Dierick (CD&V) is al jaren pleitbezorger van een couranter gebruik van elektronische en digitale betalingen. Vorig jaar diende ze nog een voorstel om handelaars te verplichten om 1 manier van digitaal betaal betalen te voorzien. 

Contact:
Leen Dierick 0478 42 80 00

Lees hier de oorspronkelijke oproep.