CD&V wil consumenten alert maken voor dropshipping

Het afgelopen coronajaar zijn bijna dubbel zoveel meldingen van woekerprijzen binnengekomen bij de FOD Economie.  Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Leen Dierick opvroeg bij minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Dierick waarschuwt voor het online fenomeen ‘dropshipping’ waarbij de consument denkt te kopen bij een Bel­gische webwinkel, maar de pakjes worden verstuurd uit andere landen zoals China. Ze pleit in haar resolutie voor een kwaliteitslabel voor webshopszodat de consument een duidelijke referentie heeft en zonder zorgen online aankopen kan doen.

De FOD Economie ontving in 2020 605 meldingen over woekerprijzen, tegenover 340 het jaar voordien. De Economische Inspectie heeft vorig jaar een pak meer controles uitgevoerd naar mogelijke woekerprijzen en abnormale winsten. Het ging om 342 controles, tegenover amper 64 in 2019. Hierbij zijn vorig jaar wel maar 37 processen-verbaal opgesteld over inbreuken. Minister Dermagne verklaarde hierover: "De prijszetting in ons land in principe vrij is en dat abnormale winsten zeer moeilijk te bewijzen zijn. Het gaat ook om een puur Belgische wet die niet afdwingbaar is bij buitenlandse webwinkels."

Dropshipping is een minder bekend fenomeen waarvoor de consument alert moet worden gemaakt. Het gaat om postbusbedrijven in België die een webshop ‘beheren’ met een Belgische domeinnaam(.be). Als de consument een product koopt in de webshop blijkt achteraf dat het pakketje is verstuurd vanuit een ander land, bijvoorbeeld China. Het product is zelfs nooit gepasseerd bij het ‘Belgische’ bedrijf. Vaak kan je het product online goedkoper vinden via een buitenlandse webshop.

"Net nu veel consumenten online shoppen en veel lokale handelaars de stap zetten om een webshop op te starten, is het hallucinant dat er ook hier al fraude mee gemoeid is. De Belgische domeinnaam (.be) moet een kwaliteitsgarantie zijn. Daarom heb ik een resolutie ingediend die zich richt op het bestrijden van malafide webshops en waarin ik pleit voor een kwaliteitslabel voor webshops, zodat de consument een duidelijke referentie heeft en zonder zorgen online aankopen kan doen," geeft Leen Dierick aan.

‘"Het is goed dat het aantal controles opgedreven wordt, maar er mag nog meer gecontroleerd worden. Er zou ook het best een nieuwe sensibiliseringscampagne voor de consumenten opgestart worden om consumenten alerter te maken voor het fenomeen van dropshipping," besluit Dierick.

Meer informatie
Leen Dierick: 0478 42 80 00