Kamerlid Leen Dierick (CD&V) reageert tevreden op de studie van de Europese Centrale Bank, die uitwijst dat steeds meer betalingen in ons land digitaal of contactloos verlopen. Een recent antwoord van Minister Dermagne op een schriftelijke vraag van Dierick bevestigt dat de bankensector ook aan snel tempo digitaliseert. “Bankieren via internet en mobiel wint de laatste vijf jaar enorm aan populariteit,” aldus Dierick. “Deze vooruitgang moeten we omarmen: digitaal of elektronisch betalen is veiliger, eenvoudiger en efficiënter voor consument én onderneming.” De Dendermondse politica diende al eerder een voorstel in om ondernemingen te verplichten tenminste één manier van elektronisch betalen aan te bieden.

Uit cijfers opgevraagd door Leen Dierick blijkt dat het mobiel bankieren in opmars is. Tussen 2015 en 2019 verviervoudigde het aantal mobiele overschrijvingen van 94.178 naar 384.914. Ook het aantal abonnementen voor mobiel bankieren en internetbankieren nam in deze periode toe met 52%.

Al tijdens vorige legislatuur pleitte Leen Dierick voor het optrekken van het maximumbedrag bij contactloze betalingen. Minister Dermagne bevestigde dat het invoeren van deze hogere limiet mede heeft bijgedragen tot de populariteit van deze betaalwijze. “De huidige evoluties bevestigen mijn inschatting. Een hogere betalingslimiet leidt tot meer contactloze betalingen. Deze bieden in coronatijden een veilig alternatief voor betalen met cash of kaart omdat ze het besmettingsgevaar minimaliseren.

Leen Dierick diende vorig jaar al een wetsvoorstel in dat ondernemingen verplicht om tenminste één manier van elektronisch betalen aan te beiden. “De consument moet altijd de mogelijkheid hebben om zijn aankopen elektronisch uit te voeren,” zegt Dierick. “Handelaars hebben vandaag de dag steeds meer mogelijkheden om dit aan te bieden. Een betaalterminal is tegenwoordig zelfs niet meer nodig, denk maar aan PayconiqEn meer elektronisch en digitaal betalen is een win-win voor consument en verkoper. Ik pleitte eerder al voor een online vergelijkingstool van de FOD Economie waarop we ondernemers optimaal inlichten over de kosten van onderhoud, abonnement, huur terminals en transacties.”

We willen contante betalingen zeker niet verbieden of stigmatiseren,” benadrukt Dierick. “Maar meer elektronisch en digitaal betalen is een win-win voor consument en verkoper. We moeten alle stakeholders daarom informeren over de voordelen en ondernemingen ondersteunen en aanmoedigen om de omschakeling te maken.”

Het regeerakkoord van de Vivaldi-coalitie bevat eveneens het voornemen om digitale betalingen verder te promoten: “De regering stelt zichzelf als doel om elektronisch te betalen fors uit te breiden. De consument moet steeds de mogelijkheid krijgen om cashloos te betalen. De plafonds voor contactloos betalen worden verder opgetrokken. In dat kader zullen de ondernemersorganisaties, de organisaties voor consumentenbescherming en de banken worden geconsulteerd. Het is niet de bedoeling om betalingen met cash geld volledig af te schaffen, maar de regering wenst het aantal transacties dat cash betaald wordt, wel drastisch terug te brengen tegen het einde van de legislatuur.”

Meer informatie:
Leen Dierick: 0478 42 80 00