CD&V zet zich in om het verkeer veiliger te maken en daarbij fietsen en wandelen te promoten. CD&V collega Jef Van den Bergh steekt de handen uit mouwen met een heus fietspakket als wetgevend initiatief. Twee maatregelen uit het fietspakket zijn 'Alle fietsers tegelijk groen' en 'Bakfiets toegelaten in heel wat extra straten'. 

Alle fietsers tegelijk groen

Volgens het AFTG-principe wordt er op een kruispunt tegelijkertijd groen licht gegeven aan alle fietsers en voetgangers uit alle richtingen, terwijl de automobilisten op dat moment voor het rode licht moeten wachten. Op deze manier wordt het contact tussen zwakke weggebruikers en gemotoriseerd verkeer vermeden, waardoor kruispunten conflictvrij worden gemaakt.

Bakfiets toegelaten in heel wat extra straten

Een bakfiets met drie wielen is tot op heden op verschillende plaatsen niet toegelaten. Bijvoorbeeld in een voetgangerszone, in een schoolstraat en tegen de richting in een éénrichtingsstraat. Voortaan worden bakfietsen die minder dan één meter breed zijn daar wel toegelaten, ongeacht het aantal wielen. Dit is niet enkel een voor bakfietsen belangrijk, maar ook voor aangepaste fietsen voor mindermobielen zoals andersvaliden.

De Kamer stemt donderdag, 4 april 2019, in de plenaire vergadering voor een heus fietspakket.

Klik hier voor het wetsvoorstel rond 'Alle fietsers tegelijk groen'

Klik hier om er meer over te weten te komen via de website van Jef Van den Bergh.