Het aantal meldingen van beleggingsfraude  is de afgelopen jaren fors toegenomen. Daarbij lokken oplichters investeerders met beloftes van uitzonderlijk hoge rendementen, maar krijgen de gedupeerden hun inleg nooit meer terug. Ook de gemelde financiële schade neemt steeds grotere proporties aan. Dat blijkt uit de cijfers die CD&V-Kamerlid Steven Matheï opvroeg bij staatssecretaris De Bleeker.

Matheï: “Deze cijfers tonen nogmaals aan dat beleggingsfraude en internetfraude in het algemeen een steeds groter probleem vormen. Een groot deel van de criminaliteit verplaatst zich naar het online circuit. Samen met collega Leen Dierick werkten we eerder al een overkoepelend plan uit waarbij we willen inzetten op preventie, sensibilisering, vervolging van daders en bescherming en begeleiding van slachtoffers. Het is aan de staatssecretaris om een versnelling hoger te schakelen.”

Leen Dierick: “Het ontbreekt momenteel aan een gerichte, integrale aanpak van deze vorm van criminaliteit. Wij gaven als CD&V al een aanzet, met onder andere een noodlijn voor potentiële slachtoffers en één website als referentiepunt. We moedigen ook graag slachtoffers van dit soort fraude aan om aangifte te doen. Zo krijgen politie en overheid beter zicht op de problematiek.”

Er bestaan verschillende soorten van beleggingsfraude waarbij men opgelicht wordt met ‘alternatieve’ beleggingen. De huidige lage rente vormt hier vaak een extra aantrekkingskracht . Denk maar aan ‘boiler room’-fraude waarbij men opgebeld wordt door zogenaamde beursmakelaars  die aandelen aanbieden en beloven dat ze enorm veel zullen opbrengen, recovery room’-fraude waarbij beleggers die al eerder werden opgelicht worden gecontacteerd om geholpen te worden of fraude met cryptomunten waarbij oplichters consumenten overtuigen om te beleggen in cryptomunten.  Ook beleggingsfraude met goederen, ‘binaire opties’, ‘cloned firms’ of ‘Ponzifraude’ zijn vormen van beleggingsfraude.

Meldpunt.belgie.be is een onlineplatform van de overheid waar consumenten en ondernemingen misleiding, bedrog, fraude of oplichting kunnen melden. In 2018 ontving het Meldpunt.belgie.be slechts 243 meldingen van beleggingsfraude. In 2021 steeg dit aantal tot 852 meldingen. Bovendien is er ook in de grootte van de gemelde financiële schade een sterkte stijging merkbaar. Daar waar in 2018 7.067.429 euro aan financiële schade werd gemeld, steeg dit in 2021 tot maar liefst 40.180.431 euro. Bovendien ligt het werkelijke bedrag vermoedelijk nog een stuk hoger vermits niet alle melders het bedrag van de financiële schade vermelden.

 

Jaar

Aantal meldingen Meldpunt

Gemelde financiële schade

2018

243

€ 7.067.429

2019

577

€ 9.791.955

2020

998

€ 31.941.978

2021*

852

€ 40.180.431

*Cijfers tot en met 5 november 2021

Kernpunten resolutie internetfraude CD&V:

  • Een noodlijn waar potentiële slachtoffers 24u op 24u een vermoeden van fraude kunnen melden en hun rekeningen kunnen laten blokkeren
  • Eén website als referentiepunt rond internetfraude met de diverse vormen van fraude informatie over de stappen die slachtoffers kunnen zetten om de fraude te melden of om hulp te zoeken.
  • Slachtoffers bewust maken van hun rechten. Vandaag zijn weinig slachtoffers op de hoogte van de aansprakelijkheidsregels van banken. Deze dienen het verloren geld zoveel mogelijk te compenseren of terug te halen.
  • De problematiek rond internetfraude beter in kaart brengen door structureel overleg tussen financiële instellingen, (lokale) politie, parket, gemeenten en telecomoperatoren.

Contact: Leen Dierick - 0478/42 80 00