14 december 2015

Renovatie van het Huis Van Winckel

 

Het Huis van Winckel in Dendermonde krijgt een totaalrenovatie. Het stadsbestuur wil het hele pand laten opknappen, zodat het ook beter benut kan worden. Voor de make-over zet het stadsbestuur anderhalf miljoen euro opzij. Aan Onroerend Erfgoed wordt een premie gevraagd omdat Huis van Winckel een beschermd monument is.

In 2003 verwierf het Dendermondse stadsbestuur het Huis van Winckel. Het werd te koop aangeboden en omdat het pand vlak naast Cultuurcentrum Belgica een meerwaarde zou kunnen betekenen, besliste de stad het te kopen. De monumentale burgerwoning in de Kerkstraat werd gebouwd in 1924 en kort nadien beschermd als monument. Het gebouw bestaat uit een overvloed aan kamers. Smeedwerk, glasramen, schoorsteenmantels, een immense hal en een fraaie trapleuning geven het huis iets unieks.

Tot nu toe deed het Huis van Winckel vooral dienst als tentoonstellingsruimte en vonden er kleinschalige producties plaats. “aar met het pand valt veel meer te doen. Het heeft enorm veel potentieel. Maar om dat ten volle te benutten, moet het wel eerst eens grondig opgeknapt worden. Onder andere het dak is in slechte staat, ramen zijn aan vernieuwing toe, de gevel moet gerenoveerd en muren worden op diverse plaatsen geteisterd door muurzwam. Sanitair is niet aanwezig. Om een totaalrenovatie van Huis van Winckel mogelijk te maken, hertekent het Dendermondse stadsbestuur zijn meerjarenplanning. We moeten voorzichtig omspringen met onze financiële middelen. Daarom is beslist om alle geplande budgetten voor werken aan beschermde monumenten te clusteren voor één prioritair project. Dat doen we niet zomaar. De wachttijd voor erfgoedpremies bedraagt tegenwoordig immers zeven jaar. Maar voor Huis van Winckel kunnen we een premie bij hoogdringendheid aanvragen. Daar willen we van profiteren om deze legislatuur toch één beschermd monument volledig te kunnen restaureren.

De stad Dendermonde wil volgend jaar een ontwerper aanduiden die een totaalvisie moet opmaken. Tijdens de renovatie wil de stad ook eindelijk werk maken van een doorgang in de tuin van Huis van Winckel. Die moet een makkelijke voetgangersverbinding geven tussen de parking aan de Hollandse Kazerne en de Grote Markt, en zo ook Cultuurcentrum Belgica en het stadscentrum vlotter bereikbaar maken vanop de parking.

 

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Twitter