15 mei 2016

Kalendijk krijgt gescheiden riolering en nieuw wegdek

 

De Kalendijk in Sint-Gillis krijg nieuwe rioleringen en een nieuw wegdek. De straat ligt aan de vroegere wallen van de stad Dendermonde en is in slechte staat. Dat is een reden waarom we ze grondig willen aanpakken. De stad maakt van de gelegenheid gebruik om de Kalendijk om te vormen tot woonerf. Maar er worden geen parkeerplaatsen afgebakend. Het is immers een smalle straat en er waren bij de vorige plannen opmerkingen over het parkeren. Toen werden er parkeervakken getekend, maar daar wijken we nu van af. Er zou ook een draaipunt komen aan het einde van de doodlopende straat, maar ook dat is weggelaten. Zo blijft er voldoende parkeermogelijkheid. Ter hoogte van nummers 26 en 27 kan er gedraaid worden.

Veel mensen parkeren aan de oever van de wallen waardoor die minder stevig wordt. Om dat te vermijden, zal er een trottoirband worden ingekapseld die tegen een stootje kan.

Om het project te kunnen uitvoeren waren ook enkele grondverwervingen nodig. Er loopt nu een openbaar onderzoek rond het nieuwe rooilijnplan. De Kalendijk krijgt niet alleen een nieuw wegdek in betonstraatstenen, er komt ook een gescheiden riolering zodat het afvalwater van de bewoners én van zwembad Olympos niet meer in de Vondelbeek loopt en zuiverder in de Schelde uitmondt.

Een groot deel van de bestaande riolering is nog in goede staat, zo bleek na camera-inspectie. Daarom blijven we die gebruiken voor het afvalwater. Voor de afvoer van het regenwater worden nieuwe buizen aangelegd. Het vuile water dat nu nog in de Vondelbeek stroomt, wordt opgepompt naar de Leopold II-laan, naar de parking van de Olympos. Daarvoor wordt een nieuw pompgemaal geplaatst, net voorbij de laatste woning.

Als de gemeenteraad begin 2017 zijn fiat geeft, kunnen de werken uitgevoerd worden. Die zullen 800.000 euro kosten, waarvan de stad 430.000 euro zelf moet betalen. De rest is subsidie.

 

 

 

.

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. 

Twitter